Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2008 15:49

Біля Біликів течуть тонни нечистот

— Полігон твердих побутових відходів і стоки молочно-товарної ферми товариства "Промінь-приват" у селі Білики на Миргородщині загрожують екологічною небезпекою довкіллю. Щастя, що не було великих дощів. А так тонни нечистот були б у річці Хорол, — розповідає Микола Шапочка, 56 років, завідувач Миргородського сектору охорони навколишнього природного середовища.

Полігон — за 700 м від села.

На фермі тримають майже тисячу голів корів. Спеціальних очисних споруд немає. За добу в стоки йде до 10 т хімічно небезпечних речовин. Зараз вони локалізувалися в зеленій зоні та на луках біля села. До найближчих будинків 400 м. Протягом року екологічна інспекція кілька разів складала акти перевірки, готували приписи, накладали штрафи на "Промінь-приват".

— У селі вода в жодній із криниць, за висновком санепідемстанції, непридатна для використання. Це пов"язано із потраплянням у ґрунт і водоносний шар відходів з полігона, — пояснює сільський голова Володимир Корнієнко, 48 років.

Нині додалися стоки з ферми.

За сприянням Українського фонду соціальних інвестицій, 2006 року в селі провели централізоване водопостачання до кожного будинку.

На сесії сільради неодноразово ухвалювали рішення про попередження товариства "Промінь-приват" щодо екологічно-небезпечних стоків із ферми. Пройдуть осінні дощі, і сотні тонн нечистот потраплять у річку Хорол, яка тече через село. А за 3 км по течії стоїть Миргород, знаходяться санаторії.

— На полігоні часто горить сміття. Усе село накриває смог, — пояснює місцева жителька Людмила Костиря, 45 років.

На полігоні бомжі спалюють шини, щоб добути метал.

Весною відчувався сморід не лише від аміаку, але й кислий присмак. Поряд із фермою мили цистерни молоковозів, і всі нечистоти текли на луки. У травні ввели в експлуатацію відстійник.

— Ні про які 10 тонн нечистот, що потрапляють на луки, не може іти й мови. Ми закупили і поставили насос. Двічі на тиждень із відстійника стоки викачуємо і вивозимо на поле. Гній також постійно вивозимо, — пояснює директор товариства "Промінь-приват" Володимир Михайленко, 54 роки.

Зараз ви читаєте новину «Біля Біликів течуть тонни нечистот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути