четвер, 23 квітня 2009 18:30

Більше 20 лісових пожеж сталося за три дні

Автор: фото: Світлана Наталенко
  21 квітня на виїзді з Котелевського району на автодорозі на Полтаву автівки намагаються розминутися в задимленні, яке виникло через пожежу на узбіччях дороги. За 10 хвилин поблизу цього ж місця в диму зіткнулися автомобілі ЗАЗ та КІА. Через зіткнення паса
21 квітня на виїзді з Котелевського району на автодорозі на Полтаву автівки намагаються розминутися в задимленні, яке виникло через пожежу на узбіччях дороги. За 10 хвилин поблизу цього ж місця в диму зіткнулися автомобілі ЗАЗ та КІА. Через зіткнення паса

За три дні Великодніх свят в області сталося понад 20 лісових пожеж. Серед головних причин — необережне поводження з вогнищами та спалювання залишків минулорічного врожаю.

— Це тільки ті, на які виїжджали рятувальники, коли лісники самі не могли впоратися. А так підпалів було набагато більше, — каже Світлана Наталенко, помічниця начальника управління надзвичайних ситуацій Полтавщини. — Не було такого лісу в області, який би не горів на Великдень.

Із приходом тепла навесні щороку починаються пожежі. Люди підпалюють суху траву і йдуть геть. Відпочивальники залишають тліючі вогнища. Часто викидають недопалки з вікон машин.

— Скільки просимо людей дотримуватися протипожежної безпеки, ніхто не зважає. А при нинішніх погодних умовах, коли дме сильний вітер і пригріває сонце, пожежі швидко поширюються, — зауважує Наталенко.

У неділю 19 квітня в лісовому масиві Новосанжарського лісового господарства біля села Зачепилівка вигоріло 3 га сухої трави і 2 сотки п"ятирічних сосон.

— Від спалювання сухої трави загорівся відстійник, у який зливали залишки від переробки олії. Вогонь перекинувся на молодий ліс, — розказує начальник Новосанжарського райвідділу МНС Анатолій Спорник, 47 років. — Чотири години гасили, бо горіло в кількох місцях. Шкода молоді дерева. У них же була вкладена людська праця, кошти. Як тільки підходять вихідні, після обіду починаються пожежі.

Правила забороняють розпалювати багаття у лісі.

— Виписуємо в основному попереджувальні штрафи за розведення вогнища — 17–51 гривень, — говорить Олег Парсєня, 31 рік, з обласного управління лісового господарства. — Знайти винуватця пожежі нереально.

На полях Гадяцького району масово палять залишки торішнього врожаю, аби не витрачати пальне на обробку поля.

— Коли горить поле, разом горить і лісосмуга, й обочина шляху. На землі вбивається все живе, всі малі комахи і звірки, — обурюється мисливець Василь Бузало.

У гідрологічному заказнику державного значення "Артополот" поблизу села Краснознаменка запалили очерет.

— У ньому була гніздівля диких свиней. Поросята зі свиноматкою згоріли, вискочило близько 40 підгорілих кіз, — каже голова екологічної комісії Гадяцького району Станіслав Литвиненко. — Нема ніде такого, як у нас цей рік. Усе чорне.

Притягнути агрофірми до відповідальності на практиці неможливо.

— Юридично за підпали відповідає сільський голова. Але він безсилий, бо матеріально залежить від керівництва агрофірми, — пояснює інспектор обласної державної екологічної інспекції Сергій Девицький. — І ми теж нічого зробити не можемо. Приїжджаємо на поле, яке горить. Воно оборане по колу, щоб вогонь далі не перекинувся. Поруч стоїть тракторист і заявляє, що поле саме загорілося, а він гасить вогонь. На суді підпал довести неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Більше 20 лісових пожеж сталося за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути