четвер, 16 липня 2009 19:22

Батьки вдвічі частіше відмовляються від щеплень

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

За останній рік у Полтавській області майже вдвічі побільшало відмов батьків від проведення щеплень їхнім дітям.

До початку 2008-го щеплення не робили 3% дітей, із початку 2009-го — 7,3%. У поточному році не щеплено більше тисячі дітей до року. Половина з них через відмову батьків, решта — через протипоказання. Найбільше відмов у містах Полтава, Комсомольськ, а також у Гадяцькому, Зіньківському, Кобеляцькому, Кременчуцькому, Миргородському і Полтавському районах.

— Ситуація по захворюваності на інфекції, керовані засобами імунопрофілактики, в області на даний час достатньо благополучна за рахунок щеплень попередніх років, — говорить головний санітарний лікар області Валентин Шаповал. — Не реєструються випадки правцю, серед дітей немає дифтерії. Захворювання на інші інфекції поодинокі. Разом із тим, показники проведення планових щеплень змушують прогнозувати погіршення епідемічної ситуації, повернення таких захворювань, як дифтерія, правець, зростання захворюваності на кашлюк, кір, краснуху, паротит.

Всесвітня організація охорони здоров"я (ВООЗ) визначила, що для забезпечення епідемічного благополуччя в країні щепленням має бути охоплено 95% населення, і в першу чергу — дітей першого року життя. В Україні від вакцинації своїх дітей відмовляється 10% батьків. Відмови збільшилися після смерті 17-річного школяра Антона Тищенка із Краматорська на Донеччині торік 13 травня. Напередодні йому зробили повторне щеплення від кору. Вітчизняні та закордонні лікарі, які входили до спецкомісій із розслідування причини смерті, заперечили, що юнак помер через вакцинацію. Проте партію тієї індійської вакцини знищили.


Дитина народжується з уже готовим, але незрілим механізмом захисту від мікробів.

— Материнський набір антитіл у перші тижні життя допомагає дитині протистояти інфекціям, а потім розпадається, — пояснює лікар-імунолог дитячої обласної лікарні Тетяна Полить. — Імунна система дитини поступово навчається розпізнавати та знезаражувати шкідливі мікроби, накопичує власний архів необхідних антитіл. Якби малюк перебував у стерильних умовах, імунна система, не отримуючи антигенного навантаження, не змогла б захистити його від інфекцій. Тому поступове антигенне тренування розвиває здоровий імунітет.

Вакцинують від найбільш тяжких інфекцій, які викликають ускладнення, можуть призвести до інвалідності.

Щеплення подібне до звичайного контакту людини з інфекцією, у результаті якого в організмі виробляються антитіла, що захищають від вірусів і бактерій.

— Але під час щеплення людина не переносить захворювання з усіма його наслідками та ускладненнями, бо до складу більшості вакцин входять вбиті збудники чи їх компоненти, — зауважує лікарка. — Вакцинація може підштовхнути розвиток будь-якого захворювання, із нею не пов"язаного. Проте ризик виникнення післявакцинальних ускладнень набагато менший, ніж ризик ускладнень після перенесених хвороб.


Чимало лікарів підтримують думку, що в масовій імунізації дітей першого року життя проти гепатиту В немає необхідності. Бо ця категорія не стосується групи ризику по гепатиту.

— Якщо в сім"ї є носій вірусу чи хворий на хронічний гепатит, то у 80 відсотків випадків через п"ять років інфікуються всі члени сім"ї, — каже Тетяна Полить. — У нашій країні також лишається актуальним інфікування через препарати крові, нестерильні інструменти. У подальшому захворювання супроводжується розвитком раку та цирозу печінки, особливо якщо інфікування відбулося в ранньому дитинстві. Лікування гепатиту В та його ускладнень дорого коштує. Ніхто не може дати гарантії, що в сім"ї немає хворих на гепатит В або дитині не потрібне буде з часом хірургічне втручання. Тому щеплення проти нього повинно проводитися в перші місяці життя.


Вакцини для щеплень українців отримують переважно закордонного виробництва, деякі — з держпідприємства "Укрвакцина". Вакцинують безкоштовно.

Матеріали для вакцини вирощують на ембріонах і тканинах тварин і людей, як консерванти використовують ртуть, фенол і формальдегід. Людей лякають самі назви цих сполук і їх присутність у вакцині.

— Так, вакцини містять ртутний консервант, але це не звичайна ртуть, — пояснює Валентин Шаповал. — Він не становить небезпеки. Фенол і формальдегід у такій концентрації, що не шкідливі для здоров"я. Жодна вакцина світу не випускається без стандарту ВООЗ. Якщо ця організація допускає їх уміст у вакцинах, значить, вони не отруюють організм. Це так, як наприклад, ковбаса копчена. У її складі допускається нітрит натрію. У великій концентрації він спричиняє отруєння, а в ковбасі його трішки, і він нічого не викликає.


На Полтавщині не реєстрували смертельних випадків і тяжких наслідків у дітей після щеплень, запевняє головний санітарний лікар області Валентин Шаповал. Проте в приватних розмовах лікарі не для преси кажуть, що кілька було.

32-річна полтавка Олена, прізвище називати відмовилася, розказує, два роки тому від щеплення померла її 8-місячна племінниця:

— Їй ще в пологовому будинку робили щеплення БЦЖ. Потім вона захворіла. Лікували в Полтаві. Операцію зробили в Києві. Але вона померла. Мені мама не робила жодного щеплення свого часу. Я досі не хворіла на жодне інфекційне захворювання. Моєму синові п"ять років, і йому я робила всі необхідні щеплення. У пологовому будинку тоді не питали дозволу, а жорстко сказали, що треба робити. Якби зараз народила другу дитину, щеплення їй би не робила.

Лікар, який не захотів називатися, сказав, що людина, якій зробили хоча б одне щеплення, ніколи не буде здоровою. Кожне наступне щеплення ще більше ослаблює імунітет. Ртуть, яка є у вакцинах, небезпечна для дитини. У багатьох країнах світу зараз іде кампанія за повну заборону вакцин, що містять ртутний консервант.


Чи потрібно робити дітям щеплення?

Марія Зюкова, 32 роки, Полтава:
— Моїй доньці Насті чотири роки. Робимо всі щеплення за планом. Восени робили позапланово від грипу. Чула, що після щеплення в дітей були негативні наслідки. Але якщо не зробити щеплення, дитина може захворіти тією болячкою і буде ще гірше. Не знаю, чи моя щеплена дитина може заразитися від нещепленої в дитсадку. Але якщо нещеплена дитина захворіла, її треба ізолювати. Мені головне, щоб моя не захворіла.

Тетяна Магда, 29 років, Полтава:
— Молодшій доньці чотири місяці. Щеплення робимо всі. Старшому синові 10 років, він теж вакцинований. Нас раніше не питали, а зараз треба писати заяву з підписом мами і тата. Повідомлення у пресі лякають, звісно, але це поодинокі випадки. Щеплення потрібні. Їздимо в транспорті, де купа інфекцій, туберкульозників багато. Інша справа — некваліфіковані лікарі. Усі професіонали за кордон повиїжджали. А в дитсадках краще було б зробити окремі групи для нещеплених дітей.

Світлана Височиненко, 30 років, с. Драбинівка на Новосанжарщині:
— Не в щепленні справа. Що судилося, що Богом призначене, те і буде. Своєму трирічному синові Денису роблю щеплення. Лікарям довіряю, у нас лікар педантичний, уважно ставиться до дітей. Раз лікарі кажуть, що щеплення потрібні, значить, потрібні. Про погане намагаюся не думати. Інша справа, що лікарі, буває, халатно ставляться до роботи — невчасно зробили, не зареєстрували, щось недодивилися. Через те і виникають ускладнення.

Як підготувати дитину до вакцинації

За законодавством, батьки повинні давати письмову згоду або відмову на щеплення дитини. У поліклініці та в медсестри в дитсадку чи школі потрібно вимагати, аби обов"язково повідомляли, коли і від чого робитимуть щеплення. Перед вакцинацією лікар має оглянути дитину, виміряти температуру, з"ясувати, чим хворіла останнім часом. Варто його попередити, навіть якщо це був звичайний кашель чи нежить і до лікаря ви не зверталися.

Мамам радять за тиждень до щеплення обмежити контакт дитини з іншими людьми, звести до мінімуму можливість виникнення застуди та вживання продуктів харчування, які можуть викликати алергію. При схильності до алергії за три-чотири дні до щеплення і два-три дні після нього рекомендують давати антигістамінні препарати.

Батькам варто переглянути сертифікат відповідності виробника на вакцину, не соромитися запитати, чи зареєстрований препарат у Мінохоронздоров"я. У лікаря є інструкція до вакцини. У ній мають бути вказані побічні ефекти, протипоказання та можливі ускладнення. Ті дані слід звірити зі станом здоров"я дитини.

Після щеплення лікар має зробити відповідний запис у карті профілактичних щеплень. У разі навіть найменших ознак ускладнення потрібно негайно звернутися до лікаря. Усі симптоми лікар повинен вписати в медичну картку.

Зараз ви читаєте новину «Батьки вдвічі частіше відмовляються від щеплень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути