У місті облаштували 30 майданчиків для торгівлі баштанними. Також кавуни продають на кожному ринку. Аби не купити зіпсований, у продавців потрібно просити сертифікат, переконує Віктор Пальчик, 52 роки, з управління ветеринарної медицини у Полтаві.
— Фахівці перевіряють кожну партію, що завозиться у місто. Визначають норму нітратів, термін придатності, наскільки спілий.
Полтавці кажуть, продавці відмовляються розрізати кавуни на пробу.
— Давати куштувати чи ні — справа реалізатора. Для проби вибирають один кавун з партії, від нього й відрізають шматочки. Взагалі, різати ягоду дозволено тільки у закритому приміщенні, де є можливість помити ножа. Інакше можна рознести інфекції.
Як визначити, чи якісний кавун?
— Візуально це майже неможливо. Обирайте правильної форми, твердий, без плям. Не варто купувати на трасі. Від вихлопних газів у кавунах накопичуються важкі метали. Не беріть ягоди, що лежать на сонці без накриття. Такі можуть забродити. Ними легко отруїтися. Перед вживанням вимийте добре водою. Допустима норма нітратів у кавуні — 60 міліграмів на кілограм. Перевірити можна вдома. Шматок серцевини кидають в склянку з холодною водою на півгодини. Якщо вода почервоніє, кавун краще не їсти, в ньому перевищений вміст нітратів.














Коментарі
1