Опитали місцевих гурманів, власників ресторанів, кафе та їх відвідувачів, скуштували шашлики самі.
Шашлична "Кавказький шашлик" по вул. Шевченка, 31, біля автобусної зупинки. Шашлики найдешевші у місті. Власник закладу готує їх понад 17 років. Ціна порції 100 г — 17 грн.
— Шашлики готуємо тільки зі свинини, другого м'яса полтавці не хотять, — розповідає кухар і господар Олександр Пономарчук, 34 роки. — Гавядіна жорсткіша, а якісної баранини у Полтаві не знайдеш.
У шашличній чисто. Під стінами шість дерев'яних столів, замість стільців лави. О десятій ранку половина зайняті.
До столика підходить вірменин із молодою білявкою.
— Хочеш, буду тєбє поставлять бараніну? — питає власника. — Токо об'єми великі будут.
— Нє, пропаде, — відмовляється Пономарчук. — Тут же сначала трошки нада, бо люди непривикші.
Олександр ставить на жарини шампур із сімома шматочками м'яса. Через 8 хв. викладає шашлик на тарілку. Поливає соусом з томатної пасти, води та спецій.
— Придумав нарізать м'ясо малими кусочками, щоб швидше готувалися і добре маринувалися. Так клієнтам не приходиться довго чекати.
За столиком біля виходу сидить 49-річний Олексій. Узяв шашлик, поряд пляшка горілки "Немірофф".
— Тут найлучше м'ясо, — каже. — На заказ можна сдєлать з кров'ю або пережарений. Тільки який би не брав, шашлик лучше кушать під водочку.
Ресторанно-готельний комплекс "Міміно", вул. Маршала Бірюзова, 15. Єдині готують шашлик зі свинини, яловичини та баранини за оригінальним грузинським рецептом. Тут їдять зірки естради, політики. Ціна порції 100 г —
30-56 грн.
— Два місяці тому наш шашлик розхвалював співак Валерій Меладзе, коли був у Полтаві з концертом, — говорить шеф-кухар закладу Олександр Неборак, 33 роки. — Стали популярними, бо розібралися в рецептурі справжнього грузинського шашлику. М'ясо купуємо кожде утро на ринку, а баранину веземо з Харкова.
На кухні консультант із Грузії Алеко Велесеяні показує, як правильно нарізати м'ясо. Шматки великі, кожен кидає на ваги, в середньому важать 50 г. Розповідає секрети приготування.
— М'ясо маринуємо 2-3 години в спеціальном маринадє зі свіжими грузинськими фруктами, — каже з акцентом. — Спеції теж грузинські. Жаримо 20-25 хвилин на углях фруктових дерев. Саме такий час потрібен, щоб шашлик добре проготувався. Перед подачею до страви на тарілку викладаємо зерна граната, цибулю і зелень. Предлагаєм докупить соус "Сацибелі", "Гранатовий", "Томатний із зеленню" або "Ткемалі", з аличі. Коштує 3-9 гривень.
Кафе-бар "Ханума" на вул. Калініна, 43 у мікрорайоні Алмазний. Шашлики зі свинини та яловичини. Сюди ходить переважно молодь. Ціна за 100 г — 25-27 грн.
Усередині понад 40 людей, здебільшого студенти. Замовляю шашлик зі свинини. Офіціантка вибігає на внутрішній двір до 25-річного кухаря Ігоря Юрченка. Той дістає із холодильника шампур із нанизаними шматками м'яса, ставить на мангал.
За 5 хв. приносять ніж, виделку та кошик із 10 скибками білого та чорного хліба. За 15 хв. — шашлик. На шампурі п'ять великих соковитих шматків. Подають зі свіжою цибулею півкільцями та зеленим кропом. Окремо — соус із пряних трав. Перший шматок м'яса відкушую просто із шампура. Відвідувачі здивовано дивляться на мене. Решту їм із ножем та виделкою. Шашлик без крові, із солодкуватим присмаком. Два шматки важко розжувати.
За сусіднім столиком сидить постійний клієнт 28-річний Максим.
— То шо жилки попалися — це рєдкость, — каже. — Тут прикол у тому, що кажду порцію приносять як першу, вкус не отлічається. Брав на базарі. Раз нормальний, другий, там же, пересолений, утретє дали підгорілий. І соус тут подають отдєльно, щоби показати свіжість м'яса. Якби полили, значить, або розморозили, або неправильно приготовили.














Коментарі