Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2009 17:32

Яценюк бачить Крим українським Гонконгом

Автор: фото: Олег ГІРІН
  Eкс-міністра економіки Криму Арсенія Яценюка зустрічали на півострові як кандидата на пост президента
Eкс-міністра економіки Криму Арсенія Яценюка зустрічали на півострові як кандидата на пост президента

Першу половину листопада Крим прожив без карантину. Тож, на відміну від багатьох інших областей, автономію відвідали одразу кілька політиків першого ешелону. Особливу увагу жителів АРК привернув до себе приїзд кандидата на пост президента України, лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка.

Не в останню чергу завдяки тому, що під час триденного візиту політика просто з площ, де він зустрічався з кримчанами, "Фронт змін" проводив телемости. Тож майже 50 тис. жителів 33 міст і селищ АРК отримали змогу поставити будь-які, у тому числі й гострі запитання колишньому міністру економіки автономії.

"Обдури мене, якщо зможеш"

Найважчим і для політика, і для місцевих жителів стало, напевно, питання мови. Російськомовний Крим звик, що напередодні виборів йому пафосно обіцяють зробити російську — другою державною. І відмовляються від своїх слів відразу після того, як Центрвиборчком оприлюднить результати голосування. Тож цим обіцянкам кримчани нібито вірять, нібито й не вірять. Але незмінно чекають їх, як чогось очевидного. Це така собі гра — "Обдури мене, якщо зможеш".

Арсеній Яценюк не хоче грати в такі ігри. На першому ж мітингу, відверто ризикуючи рейтингом на фоні кон"юнктурніших опонентів, які звикли говорити людям те, що вони хочуть почути, він чітко виклав свою позицію, нагадавши, що російська мова захищена Конституцією України, а згідно з законом про мови, вона взагалі є офіційною мовою міжнаціонального спілкування:

— Тому я виконуватиму Конституцію, а не обіцятиму нездійсненне, як це роблять інші, щоб вам сподобатися і щоб ви за них проголосували, — відверто заявив Арсеній Яценюк. Він упевнений — країна має знати і українську, і російську.

— Крім того, я повинен зробити все, щоб ваші діти й онуки знали також англійську, німецьку, французьку і, якщо треба, китайську. Українська, як єдина державна мова, може розвиватися лише за умови реального, повноцінного, а не "для галочки", державного захисту російської, — до кінця роз"яснив він свою позицію. Гідно оцінивши невластиву політикам у період виборів щирість, кримчани слухали Яценюка ще уважніше.

Змусити працювати генпрокурора

Однією з найгостріших проблем Криму, та й узагалі будь-якого українського регіону, Арсеній Яценюк вважає корупцію. На його думку, необхідно посилити кримінальні покарання за корупцію, хабарі та свідомо неправосудні рішення. Політик визнає — за останні п"ять років рівень корупції тільки зріс.

— Якщо раніше в корупції була так звана централізація — брали багато, але мало людей, — то сьогодні беруть стільки ж, але велика кількість людей, — заявив кандидат у президенти.

Однією з найгостріших проблем вважає корупцію

У боротьбі з цим національним лихом він бачить кілька підходів. Головний із них — викорінення політичної корупції, сконцентрованої у Верховній Раді.

— Там фракції, які контролюють бюджет, використовуючи його лише для поповнення власних партійних кас. Звідси сьогоднішнє формування всієї правоохоронної системи і залежність судової влади від тих чи інших депутатів і партій. Там ядро корупції, — упевнений Яценюк.

Подолати це, на його думку, можна тільки шляхом зміни виборчого законодавства і виборів до парламенту за відкритими партійними списками.

— Не функція президента говорити про те, що бандитам — тюрми, бо вийшло так, що бандитам дісталися вілли, а от тюрми — народу. Завдання президента — змусити генпрокурора працювати. Десяток посадять — мільйони побачать, — підкреслив Арсеній Яценюк.

Мабуть, такі рецепти сьогодні ризикне запропонувати тільки незаангажований політик, який не залежить від олігархів, у чиєму найближчому оточенні немає людей із сумнівним минулим. Тож цю важливу і небезпечну для багатьох із тих, хто прагне до влади, заяву Крим почув і сприйняв.

Екофонд для екопроблем

У відносно благополучному для України регіоні все ж не раз піднімалися проблеми екології. Кандидат у президенти переконаний — для їх вирішення в країні необхідне створення екологічного фонду і політики примусу до впровадження екологічних програм на підприємствах. Останнє Арсеній Яценюк має намір здійснити шляхом перетворення екологічної інспекції на реально контролюючий орган. Політик вважає, що завдання екологічної інспекції — за допомогою штрафів змушувати власників виробництв впроваджувати відповідні програми.

— У Східній Україні жахлива екологія, там порушений процес закриття і ліквідації шахт, — нагадав він кримчанам становище, в якому опинилися їхні сусіди.

"Новий курс" для півострова

Щодо політики стосовно Криму, лідер " Фронту змін" упевнений — новому українському уряду необхідно почати нову політику щодо автономії, за реалізацію якої має відповідати віце-прем"єр України з питань АРК Крим. На думку Арсенія Яценюка, півострів є своєрідним аналогом українського Гонконгу. Для швидкого відновлення економіки депутат пропонує наповнити автономію реальним змістом — дати право самостійно встановлювати податки і збори, управляти ними. До речі, досвід такого господарювання у Криму вже був — 2002 року, коли Арсеній Яценюк очолював Мінекономіки Криму.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк бачить Крим українським Гонконгом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути