Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 16:38

97-річна Віра Роік вишиває без окулярів

У Пирятинському районному Будинку культури 11 днів тривала виставка "Український рушничок" вишивальниці Віри Роік, 97 років. Її роботи зберігаються в 36 музеях світу. Це 269-та виставка майстрині.

Віра Роік — уродженка Лубен, заслужений майстер народної творчості України, кавалер державних нагород, Герой України. Власні роботи вишивальниця показувала на виставках у Німеччині, Естонії, Росії, Болгарії, Білорусі та Польщі.

Виставку в Пирятині організувала райрада. Вона співпрацює з Міжнародною громадською організацією "Полтавське земляцтво" та лубенським земляцтвом "Краяни". Через них запросили вишивальницю до райцентру. Нині Роік живе із сином Вадимом у Сімферополі, де створила школу української народної вишивки, музей народних умільців та салон живопису самодіяльних художників.

До Пирятина майстриня приїхала на закриття виставки. Роботи вивісили на другому поверсі Будинку культури, в найбільшій залі. Віра Роік опиралася на руку сина, розмовляла з відвідувачами виставки. Поетеса Наталія Баклай прочитала вірш, присвячений вишивальниці. На згадку про себе Роік подарувала Пирятинським райраді, адміністрації та центральній бібліотеці книги.

— Досі вишиваю без окулярів, — хвалиться Віра Сергіївна. — Володію трьомастами видами техніки вишивки різних народів.

На виставку в Пирятин привезла вишиті панно, рушники, серветки, сумочки та капці. Вони представляють сто найвідоміших способів вишивки.

Віра Роік згадала, що в 1930-х у Пирятині в міліції працював її чоловік Михайло. Мати була з роду Короленків. Письменник Володимир Короленко — улюблений дядько Віри, займався її літературним вихованням. Із 1900-го жив 20 років у Полтаві. Віра приїжджала до дядька в гості. Завдяки Короленку в шестирічному віці Віра Роік почала вишивати.

Зараз ви читаєте новину «97-річна Віра Роік вишиває без окулярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути