понеділок, 14 січня 2008 20:26

80-річна Людмила Ялтанець отримала квартиру

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Ганна Данилевська (праворуч) прийшла в гості до Софії Клименко. Півроку тому жінки вселилися до пільгових квартир у будинку на вулиці Станіславського, 10 у мікрорайоні Огнівка в Полтаві
Ганна Данилевська (праворуч) прийшла в гості до Софії Клименко. Півроку тому жінки вселилися до пільгових квартир у будинку на вулиці Станіславського, 10 у мікрорайоні Огнівка в Полтаві

На новорічні свята 28 полтавцям дали пільгові квартири. Вони житимуть у соціальному будинку на вул. Станіславського, 10 в мікрорайоні Огнівка.

Ордер на однокімнатну квартиру 28 грудня дали 80-річній Людмилі Ялтанець.

— Із чоловіком чекали на квартиру майже 20 років, — каже полтавка.

Людмила Іванівна все життя працювала в Полтавському гарнізонному будинку офіцерів завідувачем відділу виробництва. Чоловік Леонід — фронтовик. Воював на передовій і дійшов до Берліна. Після війни був начальником секретної військової частини в Полтаві.

У новій однокімнатній квартирі жінка житиме сама.

— Чоловік не дожив вісім років, щоб квартиру получити, — схлипує Людмила Іванівна. — Довго чекав. Я колишньому мерові Кукобі п"ять листів написала. Через них ми трохи в черзі посунулися вгору.

Ялтанець нині мешкає у двокімнатній "хрущовці" з дорослими онуками Дмитром і Андрієм та донькою Наталією. Останній і залишить помешкання.

— В ордері на квартиру написано, що треба вселитися до 28 січня. А я в усіх комунальних службах зареєструватися не встигаю, — бідкається жінка. — Але ж, думаю, житло через це не заберуть.

З ордером їздила дивитися нове помешкання.

— Плакала, коли зайшла. Така шикарна квартира. Скрізь ремонт. Мий підлогу, заходь та живи, — переказує Людмила Іванівна. — Я з собою привезла віника, ікони, хліб, свічку та кота. Він там дві ночі ночував. Така традиція.

У будинку на вул. Станіславського, 10 вже живуть 120 сімей-пільговиків. Квартири їм дали протягом 2007-го.

— Десять років із чоловіком Іваном чекали, — каже 80-річна полтавка Софія Клименко, яка поселилася в червні 2007 року. — Як дали ключі, довго не вірила.

Жінка спочатку переклеїла шпалери. Потім замінила крани, зливний бачок, унітаз — бо постійно ламалися.

— Ми жили в невеликій хатині на три господарі. Мали дві кімнати. У підвалі завжди було повно води. Тут рай, — показує квартиру. — Пластикові вікна. Підлога з підігрівом. Гляньте, яка ванна шикарна.

Сусідять із Клименко 67-річна Ганна Данилевська та 77-річна Марина Мацко. Мають по пільговій квартирі.

— У мене, може, стеля не так зроблена і ремонт не такий, бо на нього грошей треба, — говорить Данилевська. — Але квартира дуже гарна. Я раніше жила в двокімнатній "хрущовці". Тепер поїду до дітей і вже відразу назад біжу, бо тут мені добре. Шкода, багато пенсіонерів до такого щастя не доживають. Он наш сусід ветеран — поклеїв обої та й помер, — зітхає.

Марині Мацко ключі від квартири вручив мер Полтави Андрій Матковський.

— Вирізала його фотокартку і на стіні повісила. Хай буде здоровий, — усміхається жінка.

У Полтаві будують ще два соціальні будинки.

— Той, що на вулиці Боровиковського, плануємо здати в першій половині наступного року. Це сто квартир, переважно однокімнатних. Кілька двокімнатних, — розповідає міський голова Полтави. — Майданчик для другого виділено на Браїлках біля заводу ГРЛ.

У Полтаві в черзі на державне житло стоять понад 4 тис. громадян.

Зараз ви читаєте новину «80-річна Людмила Ялтанець отримала квартиру ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути