вівторок, 12 лютого 2008 18:32

74-річний Микола Єрьоменко лазить по штучних скелях

Автор: фото: Юлія МІХНО
  На штучному скеледромі в Кременчуцькому політехнічному університеті проходить чемпіонат України зі скелелазіння серед ветеранів цього виду спорту. Змагання тривали два дні. Вік учасників — від 41 до 74 років
На штучному скеледромі в Кременчуцькому політехнічному університеті проходить чемпіонат України зі скелелазіння серед ветеранів цього виду спорту. Змагання тривали два дні. Вік учасників — від 41 до 74 років

У Кременчуці на штучному скеледромі політехнічного університету 9 та 10 лютого проходив чемпіонат України зі скелелазіння серед ветеранів цього виду спорту.

Приїхали учасники з Києва, Севастополя, Одеси, Харкова, Полтави, Криму. У великому спортзалі холодно. На лавках багато рюкзаків, спортивних речей, мотузок.

— Кто не зарегистрировался? Подходите, не стесняйтесь! — вигукує учасникам, які знайомляться зі скелелазною стінкою, суддя міжнародної категорії Лілія Самсонова.

47 учасників чемпіонату бачать кременчуцьку стіну вперше. По черзі залазять на неї, але не вище 2 м. Деякі чоловіки позаду всіх пильно вивчають розташування зачіпок (прикручене до стінки штучне каміння, за яке чіпляються спортсмени. — "ГПУ").

На чемпіонат приїхали 12 жінок. Учасників від 41 року розподіляють за п"ятьма віковими групами. Найстаршому — Миколі Єрьоменку з Харкова — 74.

— Кожен учасник — легенда, — говорить 62-річний ректор політехнічного університету Михайло Загірняк. Він займається цим спортом понад 40 років. — Це колишній цвіт радянського альпінізму. Чемпіони світу, Європи, Радянського Союзу.

Змагання проходили в двох видах — спочатку на швидкість, потім на складність.

До стенду підходять у порядку жеребкування. Кріплять на поясі страховку. Щоб не пітніли руки, присипають їх порошком — магнезією.

— Судді готові? Страховка? Учасники? — голосно питає Лілія Самсонова. — Марш!

Учасники швидко лізуть угору.

— Такі змагання — зайвий привід усіх побачити, — пояснює 61-річний Сергій Бершов. Він єдиний українець, який тричі побував на Евересті, найвищій горі світу, що в Гімалаях, на кордоні Китаю з Непалом. Її висота 8844,43 м. — Я щойно змагався, але двічі зіскользнула нога. Перше місце точно не отримаю.

На стіну залазить 74-річний Микола Єрьоменко. Угорі повільно тисне на фінішну червону кнопку, яка зупиняє час.

— Нежный мой! Сразу видно, человек имущество бережет! А теперь спускайся, — жартує Самсонова.

Усе проходило на штучному скеледромі висотою 9,5 м. Його стіни зроблені з металу, обшитого фанерою. Устаткування замовляли в приватній фірмі.

— Щоб досягти успіху в цьому спорті, потрібно мати гарну координацію, жвавість та точний глазомір, аби швидко помічати зачіпки, — каже учасник змагань, голова ради ветеранів альпінізму і скелелазіння України 67-річний Юрій Василенко з Києва.

Він переміг у категоріях "швидкість" та "складність" у старшій групі серед чоловіків. Серед жінок першість здобула 60-річна Світлана Недосєкова з Києва. Також у двох категоріях кращими були 54-річний Володимир Тимофєєв із Дніпропетровська та 57-річний одесит Петро Старецький. Переможці отримали грамоти та медалі.

Зараз ви читаєте новину «74-річний Микола Єрьоменко лазить по штучних скелях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути