четвер, 24 вересня 2009 18:30

67 учнів отруїлися в шкільній їдальні

Під вечір 16 вересня до Кременчуцької міської дитячої лікарні почали привозити школярів 6–13 років. Вони скаржилися на нудоту, блювання, високу температуру після обіду в шкільній їдальні. Усі — учні гімназії N6 у мікрорайоні Раківка в Крюківському районі.

Протягом тижня госпіталізували 34 школярів. Ще 33 лікуються на денному стаціонарі вдома.

— Зранку в доньки сильно боліла голова, але в школу пішла. Там їй стало погано, була рвота, — розказує Тетяна Івлєва, 31 рік, про доньку 7-річну Лізу. — Після обіду мені подзвонили — дитина вже лежала на парті, нічого не соображала. Педіатр зразу направив сюди. Тут їй стало ще гірше, увечері Ліза втратила свідомість. Аж серед ночі її привели до тями. Я постійно біля неї, у доньки вже з"явилася усмішка на обличчі.

— 32 дітям уже поставлений діагноз — дизентерія. Завгосп гімназії та технічка перебувають у четвертій лікарні, — каже завідувач епідвідділу міської санстанції Андрій Верещака, 58 років.

Діти їли в школі гречану кашу, сосиску місцевого виробника, чай із хлібом. У холодильнику їдальні протягом доби має зберігатися контрольна порція страв. Але санітарні лікарі її не виявили.

— За попередніми даними, зараження сталося внаслідок вживання страв, приготованих на харчоблоці гімназії. Він у вкрай незадовільному стані — це основна причина спалаху, — каже головний державний санітарний лікар Кременчука Віктор Акімов, 63 роки. — Там не працює м"ясорубка, картопляне пюре товчуть уручну, як ото вдома, а це неприпустимо для громадського харчування. Куди не глянь, скрізь павутина, грязюка. Холодильник відкриваєш — жах, страшно туди рукою влазить. Ми перештрафуємо всіх, навіть посудомийниць. Весь персонал харчоблоку має бути замінений.

Страви, приготовані в гімназії N6, постачають у школу N29. Там їжу роздають, їдальні немає. Звідти учнів до лікарні не привозили.

Перештрафуємо всіх, навіть посудомийниць

Шосту гімназію вважають однією з кращих з організації навчального процесу в місті. Тут навчаються двоє внуків мера Кременчука 59-річного Миколи Глухова.

— Єгор ходить у другий клас, Єлизавета — у шостий. Вони теж харчуються в їдальні, бо такі ж як усі діти. На погане самопочуття не скаржилися, — каже Микола Володимирович.

Із міського бюджету виділили 35 тис. грн на лікування школярів. У харчоблоці гімназії N6 уже проводять ремонт, учнів годують сухими пайками. На ремонт харчоблоку і туалету з міського бюджету виділили 200 тис. грн. Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом отруєння учнів, але не проти конкретних осіб.

За останні 10 років подібних випадків отруєння школярів на Полтавщині не було, говорять санітарні лікарі. У шкільних їдальнях харчуються 90% учнів. Працівники санстанцій перевіряють їх двічі на рік. Щодня сніданки й обіди має оглядати і дегустувати медсестра.

— Перевіряємо технологію приготування їжі, самі страви, миття та сушку посуду, якість медоглядів у працівників харчоблоку, — розповідає лікар з обласної санепідемстанції Андрій Михайлов. — Часто в їдальнях використовують пощерблені тарілки чи стакани, погано прибирають. У буфетах продають продукти з харчовими добавками чи напої.

На якість харчування в обласну санепідстанцію батьки не скаржаться. Меню укладає шкільна медсестра з кухарями. Відділи освіти за вибором перевіряють дві-три школи на рік.

На Машівщині створили батьківські ради, які стежать за доставкою продуктів у школи та їх якістю.

— Постачальників визначаємо на тендерній основі. Інколи підприємці кілька тижнів чекають, поки ми знайдемо гроші на придбання продуктів, — каже інспектор із Машівського райвідділу освіти Анатолій Мазур, 46 років. — Ковбасні вироби беремо в Полтаві — торгової марки "Гостинець". М"ясокомбінати чомусь не випускають продукції, яку б можна було їсти дітям. Натуральні м"ясні продукти лише в котелевській агрофірмі "Маяк". Але вони нам не по кишені. Бо й возити далеко, і дорожчі відсотків на 30.

Зараз ви читаєте новину «67 учнів отруїлися в шкільній їдальні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути