середа, 13 серпня 2008 17:00

42 гаражі збираються знести

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Полтавець Руслан Кисельов біля гаражів по вулиці Вавілова показує рішення суду, яке зобов’язує знести споруди. Чоловік був власником 28 гаражів
Полтавець Руслан Кисельов біля гаражів по вулиці Вавілова показує рішення суду, яке зобов’язує знести споруди. Чоловік був власником 28 гаражів

Ленінський районний суд 20 червня ухвалив рішення про знесення 42 гаражів у мікрорайоні Левада на вул. Вавілова в Полтаві. Забудову визнали незаконною.

— Це повний бєспрєдел, — обурюється приватний підприємець із Полтави 35-річний Руслан Кисельов. — Поставить людина машину, а на ранок трактор гараж зрівняє із землею.

Чоловік займається будівництвом. У 90-х роках будував гаражі на Леваді. Він був власником 28 споруд. Торік розпродав їх полтавцям.

Кисельов розповідає, 1994-го земельна ділянка від Академії наук України перейшла у власність місцевої приватної фірми "Інтербуд". Та розпочала будівництво двоповерхового гаражного комплексу. Гроші вкладали пайовики компанії. За кілька років "Інтербуд" збанкрутував. Люди перестали фінансувати будівництво гаражів. Фірма продала його місцевому підприємцеві Олені Єрмолаєвій, 35 років. Вона найняла підприємця-будівельника Руслана Кисельова, який звів 42 будівлі. За домовленістю замість грошей Єромолаєва розрахувалася 28 гаражами.

— Щоб оформити власність на себе, звернувся в Ленінський суд, — розповідає чоловік. — Там визнали, що все законно. Направили документи в бюро технічної інвентаризації, щоб там гаражі зареєстрували. Із мене навіть уже взяли гроші за реєстрацію, а за півроку прислали відмову. Повідомили, що конкретно Єрмолаєвій земельна ділянка для будівництва  не виділялася. Але ж вона купила її законно. Тому могла робити з нею все, що хотіла.

2007 року гаражі на Леваді розкупили полтавці. Ціна одного гаража тоді була майже $10 тис. 13 гаражів купив полтавець 35-річний Юрій Черевко.

— Що ж це робиться? — лютує він. — Як можуть попереднього власника змусити знести гаражі нинішнього? Я купив гаражі, використовую їх під склади. Потратив більше сотні тисяч доларів. Хто мені їх компенсує? Якщо треба буде — піду під міську раду протестувати з іншими власниками.

20 червня суд ухвалив рішення про знесення гаражів. Зробити це зобов"язав колишнього власника Руслана Кисельова. Той каже, на судове засідання його не викликали. Усе вирішили на користь Полтавської міської ради.

— Мені ще торік у прокуратурі у приватній розмові сказали, що мерія перепродала цю ділянку, — обурюється Кисельов. — Шукали можливості її забрати — от і забрали.

Власницю 14 гаражів Олену Єрмолаєву до суду не викликали. Вона також уклала в гаражі понад $100 тис.:

— Я купила недобудований фундамент. Збудувала гаражі, а тепер мене змушують їх знести. Як це? Гаражі ж купували люди. Хто їм та мені за це гроші поверне?

Керівник юридичного відділу Полтавської міської ради Інна Сорока зауважує, що міська влада діятиме так, як вирішить суд.

— Незаконне будівництво треба зносити, — зазначає вона. — Суд це довів.

Що буде із власниками гаражів, не пояснює.

Коментар міського голови із цього приводу отримати не вдалося. У прес-службі міської ради кілька разів повідомляли, що мер зайнятий. На запитання електронною поштою особистої відповіді він не дає.

Відомо, що в мікрорайоні Левада полтавська влада планує будівництво аквапарку з атракціонами на березі Ворскли. Для цього шукають інвестора. Міський голова вже зустрічався з генеральним директором ізраїльської компанії Хаймом Фейґліном. Вони обговорювали забудову ділянки мікрорайону Левада-2. Тут планується звести багатоповерхівку й інші будівлі. На сайті міської ради також опублікували два рішення за 2007 рік про виділення земельної ділянки на вул. Вавілова для будівництва автостоянки. Який із цих об"єктів збудують замість гаражів — невідомо.

Зараз ви читаєте новину «42 гаражі збираються знести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути