Найбільшу у світі галушку вагою 10 кг приготували минулої суботи кухарі ресторану "Іванова гора" в Полтаві. Її презентували на святі галушки, що відбулося біля пам"ятника цій страві й Білої Альтанки.
На майданчику поставили три намети, в яких галушки презентували місцеві кафе й ресторани. Столи застелені вишитими скатертинами й рушниками. У глиняних макітрах і мисках стоять галушки, накриті харчовою плівкою. Пробувати не дають — чекають на 43-річного мера Полтави Андрія Матковського. Той приходить у супроводі своїх заступників Лариси Семеняги і Ольги Вакули. Їх частують медовухою. Андрій Всеволодович каже, напій сподобався. Із собою в пакет йому дають ще дві пляшки.
До мера підбігає Солоха з макітрою. "Ану-мо скуштуйте найсмачніші полтавські галушки!" — пропонує Матковському. Той куштує галушку з печінкою.
Присутні товпляться навколо міського голови. Солоха переживає, що тому не видно буде театралізоване дійство. Періодично розштовхує людей.
Слідом за мером галушки куштують його заступники. Усім вручають глиняні медалі з написом "Полтавська галушка". Кілька штук залишається на тарелі. Їх розбирають із натовпу.
На алеї з"являється грузин Ґіві. Він розхвалює хачапурі. Китаянка Кіоко несе на підносі й хвалить суші. Узбек іде з тацею фруктів. Солоха критикує кожну національну страву і робить висновок: "Найсмачніша страва — полтавські галушки".
На столі біля Білої Альтанки — велика галушка. Поряд з нею — ваги, миска зі сметаною, пластикові виделки й тарілки.
Медалями та дипломами нагороджують представників кафе й ресторанів, які готували галушки для свята. Автору пам"ятника галушці Миколі Цисю дарують мішок борошна.
— Завжди у Полтаві ми їли, їмо й будемо їсти галушки, — говорить мер. — Усі тридцять видів. Із начинкою й без. Із квасом, трохи з горілочкою. Галушки — не якісь там вареники чи макарони. Бо в Полтаві їх не тільки їли, а й використовували як зброю. Сушили й робили з них кулі. Це зафіксовано в "Енеїді".
Представник Книги рекордів України Ігор Підчибій, 38 років, міряє діаметр галушки і зважує її. Тягне вона на 10 кг, у діаметрі — 43 см.
— Чесно зізнаюся, рекорди об"їдання ми намагаємося не реєструвати, — каже Підчибій. — Але якщо йдеться про українське сало, полтавську галушку, то ми готові фіксувати досягнення. Досі нічого подібного у світі не було.
Полтавську галушку занесуть у Книгу рекордів України у розділ "Кулінарія. Розміри. Найбільша у світі полтавська галушка". Також підготують документи для реєстрації у Книзі рекордів Гіннеса.
Після оголошення рекорду галушку розрізають. Першими її куштують керівник готельно-ресторанного комплексу "Палаццо" Олена Шуліка та декан Полтавського факультету Київського університету культури Марина Татаренко. Кажуть, що тісто м"яке. Далі пробує мер і його заступники. Після цього галушку роздають усім охочим.
Люди штовхаються, відпихають одне одного. Одна дівчина ледве пролізла через натовп зі шматком галушки. Радісно кричить подрузі: "Оксано! Ура! Я з галушкою! Я урвала!". За кілька хвилин велику галушку шматками розібрали повністю.
Коментарі