понеділок, 09 червня 2008 18:19

10-кілограмову галушку розмели за п"ять хвилин

Автор: фото: Наталка Вiсич
  Керівник готельно-ресторанного комплексу ”Палаццо” Олена Шуліка (ліворуч)  та декан Полтавського факультету Київського університету культури Марина Татаренко тримають пластикові тарілки зі шматками галушки-рекордсмена, якою пригощали минулої суботи. Мер П
Керівник готельно-ресторанного комплексу ”Палаццо” Олена Шуліка (ліворуч) та декан Полтавського факультету Київського університету культури Марина Татаренко тримають пластикові тарілки зі шматками галушки-рекордсмена, якою пригощали минулої суботи. Мер П

Найбільшу у світі галушку вагою 10 кг приготували минулої суботи кухарі ресторану "Іванова гора" в Полтаві. Її презентували на святі галушки, що відбулося біля пам"ятника цій страві й Білої Альтанки.

На майданчику поставили три намети, в яких галушки презентували місцеві кафе й ресторани. Столи застелені вишитими скатертинами й рушниками. У глиняних макітрах і мисках стоять галушки, накриті харчовою плівкою. Пробувати не дають — чекають на 43-річного мера Полтави Андрія Матковського. Той приходить у супроводі своїх заступників Лариси Семеняги і Ольги Вакули. Їх частують медовухою. Андрій Всеволодович каже, напій сподобався. Із собою в пакет йому дають ще дві пляшки.

До мера підбігає Солоха з макітрою. "Ану-мо скуштуйте найсмачніші полтавські галушки!" — пропонує Матковському. Той куштує галушку з печінкою.

Присутні товпляться навколо міського голови. Солоха переживає, що тому не видно буде театралізоване дійство. Періодично розштовхує людей.

Слідом за мером галушки куштують його заступники. Усім вручають глиняні медалі з написом "Полтавська галушка". Кілька штук залишається на тарелі. Їх розбирають із натовпу.

На алеї з"являється грузин Ґіві. Він розхвалює хачапурі. Китаянка Кіоко несе на підносі й хвалить суші. Узбек іде з тацею фруктів. Солоха критикує кожну національну страву і робить висновок: "Найсмачніша страва — полтавські галушки".

На столі біля Білої Альтанки — велика галушка. Поряд з нею — ваги, миска зі сметаною, пластикові виделки й тарілки.

Медалями та дипломами нагороджують представників кафе й ресторанів, які готували галушки для свята. Автору пам"ятника галушці Миколі Цисю дарують мішок борошна.

— Завжди у Полтаві ми їли, їмо й будемо їсти галушки, — говорить мер. — Усі тридцять видів. Із начинкою й без. Із квасом, трохи з горілочкою. Галушки — не якісь там вареники чи макарони. Бо в Полтаві їх не тільки їли, а й використовували як зброю. Сушили й робили з них кулі. Це зафіксовано в "Енеїді".

Представник Книги рекордів України Ігор Підчибій, 38 років, міряє діаметр галушки і зважує її. Тягне вона на 10 кг, у діаметрі — 43 см.

— Чесно зізнаюся, рекорди об"їдання ми намагаємося не реєструвати, — каже Підчибій. — Але якщо йдеться про українське сало, полтавську галушку, то ми готові фіксувати досягнення. Досі нічого подібного у світі не було.

Полтавську галушку занесуть у Книгу рекордів України у розділ "Кулінарія. Розміри. Найбільша у світі полтавська галушка". Також підготують документи для реєстрації у Книзі рекордів Гіннеса.

Після оголошення рекорду галушку розрізають. Першими її куштують керівник готельно-ресторанного комплексу "Палаццо" Олена Шуліка та декан Полтавського факультету Київського університету культури Марина Татаренко. Кажуть, що тісто м"яке. Далі пробує мер і його заступники. Після цього галушку роздають усім охочим.

Люди штовхаються, відпихають одне одного. Одна дівчина ледве пролізла через натовп зі шматком галушки. Радісно кричить подрузі: "Оксано! Ура! Я з галушкою! Я урвала!". За кілька хвилин велику галушку шматками розібрали повністю.

Зараз ви читаєте новину «10-кілограмову галушку розмели за п"ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути