четвер, 16 вересня 2010 12:12

Затриманий історик ходив до туалету у супроводі СБУ

Затриманий історик ходив до туалету у супроводі СБУ

Директор львівського Національного музею меморіалу пам"яті жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий поскаржився голові Служби безпеки Україні на дії його працівників.

Про це він розповів у інтерв"ю для "Газети по-українськи"

"Я подав заяву до голови СБУ Валерія Хорошковського з проханням і вимогою роз"яснити мені дії працівників і повернути вилучені речі, - розповів історик. - Без мого дозволу вилучили ноутбук і два жорстких зовнішніх диска. На них і в ноутбуці були копії історичних документів з різних архівів, збірки з приватних колекцій, мій історичний доробок – підготовлені до друку матеріали й документи з архіву Служби безпеки. З ними працювали чимало істориків, які мають такі копії".

За словами Забілого, ніяких офіційних звинувачень йому не висунули. Розпитували про його дослідження теми УПА, пропонували піти працювати учителем історії в школу.

"Мені не надали жодних документів, скажімо постанови суду про огляд моїх матеріалів і особистих речей чи санкцій на проведення будь-яких дій щодо мене. Не вівся протокол допиту, - сказав він. - Мене безперервно допитували від 6 до 10 осіб. Вони заходили, виходили, іноді були всі, іноді менше. Не представлялися, не називали посад і прізвищ. Тільки один сказав, що він заступник начальника управління внутрішньої безпеки. Якщо я просився до туалету, мене проводили. Іноді кілька людей задавали різні запитання. Потім допит вів один співробітник, інші слухали. Один раз самі дозволили зателефонувати дружині, другий раз я наполіг на цьому. Пригощали чаєм. Принесли обід, хоча мені в такій ситуації було не до нього.

Вони не погрожували, але психологічно тиснули. Пропонували подумати про сім"ю, про те, що мені може загрожувати п"ять років в"язниці.

Як відомо, 8 вересня Руслана Забілого в Києві затримали працівники СБУ. Його допитували протягом 14 годин.

Повний текст інтерв"ю читайте у п"ятничному випуску "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Затриманий історик ходив до туалету у супроводі СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути