Ексклюзиви
вівторок, 27 липня 2010 07:16

Сотня міліціонерів відпихали "унсовців" від патріарха Кирила

Учора, 26 липня, патріарх Московський та всієї Руси 63-річний Кирило — світське ім"я Володимир Гундяєв — відвідав Софію Київську.

Близько десятої ранку біля входу в храм на патріарха чекає заступник столичного мера Олександр Попов. Площа перед собором огороджена. Поряд — автобуси з бійцями "Беркуту". На тротуарах металеві огорожі. Але перехожих пропускають.

По периметру площі через кожні 10 м стоїть міліціонер. О 9.57 перекривають дороги. У супроводі ДАІ під"їжджає кортеж патріарха. У ньому понад десяток машин. Кирило сидить на задньому сидінні чорного позашляховика "Кадиллак Ескалейд". Замість номера — патріарший вензель. Таке авто коштує від 830 тис. грн. У кортежі три таких машини. Також є по кілька "хонд", "мітцубісі" та "лексусів".

Кирило підходить до Попова. Той кланяється. Разом ідуть до церкви. Дзвонять дзвони.

Біля Софії зібралися кияни. Здалеку дивляться на патріарха.

— Я в прошлом году его тоже видела в Лавре, — каже 59-річна Світлана. — Крикнула ему — святейший. Он остановился, подошел, положил руку на голову и благословил. Я попросила его помолиться за моего сына Евгения.

Кирило сидить на задньому сидінні "Кадиллака Ескалейд". Таке авто коштує від 830 тисяч гривень

— Ви живете в Україні, маєте говорити українською, — зауважує їй 50-річний Михайло.Навіщо нам приїзд цього патріарха. У нас має бути своя церква. Чим ми гірші від грузинів, болгар?

— Раскол — разрыв тела Христа на земле, — двічі повторює Світлана.

— А ви почитайте, як Москва свою автономність діставала, — відказує чоловік. — Вони в ХIV столітті запросили до себе патріарха з Візантії. Закрили його, погрожували знищити. І протримали рік, доки він не дозволив відокремитися. Тобто нам не можна відділятися, а їм усе можна?

До розмови прислухається літній чоловік.

— Это советско-российский обыватель, который на Москву молится, — говорить у бік жінки. Вона мовчить.

Підходять зо два десятки представників УНА-УНСО. Вони хотіли провести акцію протесту проти приїзду патріарха. Суд їм заборонив.

— Але ж приходити до Софії нам ніхто заборонити не може, — кажуть.

— Завтра будемо намагатися провести акції. Де нам дадуть — на Володимирській гірці чи в іншому місці, — говорить 37-річний Ігор Мазур, керівник Київської організації УНА-УНСО. — Не збираємося битись із міліціонерами. Не хочемо комусь допомогти зробити картинку, які погані українці, як вони не люблять московського попа. Ми як християни прийдемо сказати своє слово. Якщо нас за це кинуть за ґрати — на все воля Божа.

Їх щільно оточують близько сотні міліціонерів у бронежилетах, тримають шоломи.

— Подивіться, це вже "русский мир" будують, — показує на кільце охорони хтось із УНА-УНСО.

За 40 хв. через бокові двері виходить керівник прес-служби патріарха протоієрей Володимир, 59 років.

— Приехали святые отцы из Москвы, Киева. Народу было около 200 человек, — розповідає. — Сказал слово блаженнейший Владимир, святейший патриарх. Он сказал, что это первое богослужение в первом кафедральном соборе не только Киева, но всей великой Руси. Он надеется, что эта молитва дойдет до господа, чтобы мы были едины и чтобы не было расколов и других искушений.

У цей час "унсовців" відтискають на інший бік вулиці.

— Уберите их с дороги! — кричить по рації міліцейській капітан.

Із бокового виїзду їде кортеж патріарха Кирила. Вікна його "кадиллака" закриті, але не зашторені.

— Геть московського попа! — гучно кричить представниця УНА-УНСО 50-річна Тетяна Конфедератенко. — Нам не треба повзучої диктатури!

Спираючись на патріарший посох Кирило мовчки дивиться на те, як правоохоронці штовхають протестувальників. Міліція стусанами в спину та плечі жене їх приблизно з квартал — до наступного перехрестя. "Унсовці" продовжують скандувати гасла, підіймаючи руки догори.

Потім усі розходяться, прибирають огорожу з площі.

— Пригласите ко мне начальника оцепления, — лунає з рації одного з міліціонерів. — Я вам покажу как надо работать! Устроили мне тут цирк.

— Да-а, залетели мы с этим УНСО, — перемовляються міліціонери.

Зараз ви читаєте новину «Сотня міліціонерів відпихали "унсовців" від патріарха Кирила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути