четвер, 15 липня 2010 02:30

Реконструкцію музею Шевченка мають закінчити за 37 днів

У місті Канів на Черкащині швидкими темпами закінчують реконструкцію музею Шевченка. Мають здати за 37 днів — до 22 серпня. До будівництва залучили 400 осіб. Три сотні працюють у дві зміни в Каневі. Ще 100 працівників — у Києві, де виготовляють гранітні плити для підлоги музею. Відновленням займається корпорація "Укрреставрація". Тільки вони мають право працювати з пам"яткою архітектури.

На Тарасову гору пригнали багато техніки. Усюди купи будівельного сміття. Зняли старі асфальтні доріжки й тротуарну плитку. До могили Кобзаря треба йти через пісок. Частину дерну внизу могили спершу зняли, а потім поклали на місце. Оглядовий майданчик огороджений стрічкою. Але туристи все одно заходять.

Погруддя Шевченка та хрест із могили Кобзаря 1923 року накриті спеціальним покривалом. Ці пам"ятки тимчасово законсервовані.

— На завершення реконструкції два тижні тому виділили 19,6 мільйона гривень, — розповідає гендиректор Шевченківського національного заповідника Ігор Ренькас, 53 роки. — Цих коштів має вистачити, щоб упоратися до 22 серпня. Ще дадуть 5,6 мільйона на експозиції та 15 мільйонів гривень на укріплення схилів гори.

Укріплювати ще не починали. Днями в Канів приїхали спеціалісти з Сімферополя.

На Тарасову гору пригнали багато техніки. Зняли старі асфальтні доріжки і тротуарну плитку

Поблизу музею є побутові приміщення, де готують обід для робітників. Працюють вони по півтори зміни, до 22.00. Ночують на базі природного заповідника, що неподалік. Дехто винаймає квартири в Каневі.

Напередодні президентських виборів Віктор Янукович кілька разів навідувався в місто. Як глава держави за незадовільний стан реконструкції музею звільнив "помаранчевого" губернатора Олександра Черевка. Той вважає, що найгірше фінансувався музей саме за часів уряду Януковича.

— Зараз контролює процес губернатор Сергій Тулуб, — каже заступник канівського міського голови 55-річний Микола Москалець. — Він особисто доповідає про зроблене Вікторові Януковичу.

Усього на реконструкцію музею Шевченка в Каневі за п"ять років виділили 96 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Реконструкцію музею Шевченка мають закінчити за 37 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути