неділя, 21 березня 2010 12:31

Найдревніший хліборобський район у світі на межі зникнення

Найдревніший хліборобський район у світі на межі зникнення

Єгипетські вчені впевнені, що через будівництво нових гребель за 30-50 років дельта Нілу зникне. Тоді найбільш родюча територія в Африці безповоротно перетвориться на пустелю і на континенті почнеться екологічна катастрофа, пише журнал Science.

Нещодавно Єгипет відзначив 50-річчя Асуанської греблі. Там її вважають одним з найбільших промислових проектів країни. Професор Гарвардського університету Джон Боханон вважає, що саме це гребля призведе до найбільшої екологічної катастрофи в історії Африки.

"Дослідження, які проводилися впродовж 30 років доводять, що рівень води в річці Ніл постійно падає. При цьому, річка перестала приносити родючий мул на береги Єгипту.

А це може призвести до опустелювання родючої частини Єгипту", - вважає дослідник з Київського Центру Екологічного моніторингу Сергій Гармаш.

"Родючість долини Нілу заснована на тому, що річка кожен рік вкриває свої береги шаром такого потрібного в умовах пустелі мулом. Якщо ж рівень води буде стрімко падати, через Асуанську греблю, то і землі навколо швидко можуть перетворитися на пустелю".

Екосистемі Африки також шкодять і нові проекти, каже вчений, такі як відведення нільської води для того, аби поливати пустельні райони. Та це виявилося лише розбазарюванням біологічних ресурсів.

"Зараз дельта Нілу з її численними рослинами починає пересихати через падіння рівня води. При тому рівень Середземного моря підвищується, через глобальне потепління. А це веде до засолення ґрунтів і їх вимирання. Якщо це станеться то зникнуть більше 1000 різних видів рослин та тварин. Крім того, це стане катастрофою для багатомільйонного населення країни. І нарешті, зникне найдревніший хліборобський район у світі",- підсумував Гармаш.

Зараз ви читаєте новину «Найдревніший хліборобський район у світі на межі зникнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути