пʼятниця, 06 листопада 2009 21:01

На Банковій розповіли про перенесення виборів на весну

На Банковій розповіли про перенесення виборів на весну
Заступник глави Секретаріату Президента Ігор Попов не виключає введення в Україні надзвичайного стану. На його думку, інформаційна кампанія навколо грипу може вплинути на результат виборів.

І. Попов переконаний, що якщо далі піде так само, і кількість хворих буде зростати, неодмінно постане питання введення надзвичайного стану. "Якщо в діючих правових умовах влада не впорається - треба вводити надзвичайні умови щодо правил, процедур та менеджменту", - підкреслив він.

За його словами, якщо вірус і паніка не будуть погашені - глава уряду стане перед серйозною дилемою. "Випустити ситуацію з-під контролю - це пряма загроза національній безпеці. Зробити заяву про надзвичайний стан - це перенесення виборчої кампанії і втрата шансів на перемогу", - сказав І. Попов.

У той же час, на його думку, епідемія вже ставить питання щодо рівності кандидатів і прав виборців.

"Режим карантину діє в областях одного політичного" кольору "і не діє в інших, що впливає на доступ виборців до інформації. Заборона масових заходів більше вдарила по опозиційних кандидатах, оскільки кандидати при владі можуть відвідувати карантинні області, зустрічатися з активом, з печатними (ЗМІ) у рамках боротьби з епідемією, опозиційні кандидати таким чином є дискримінованими ", - пояснив І. Попов.

Також спірними з точки зору закону він назвав роздачу медикаментів і масок кандидатам.

"Масова захворюваність призупинила встановлення агітаційних наметів і скасувала інші методи особистої агітації виборців. Зараз можуть виникнути проблеми з набором кандидатів до виборчих комісій і з кворумом у комісіях", - відзначив заступник глави Секретаріату.

Крім того, І. Попов нагадав, що ЦВК сподівалася провести роботу з уточнення реєстру виборців, що не була проведена за два роки, в останні місяці перед виборами. "Але в умовах карантину зробити це буде важко, що посилить і так існуючу проблему якості списків. Навіть явка виборців може бути меншою на 15-20% через хворобу і відмову відвідати ділянки - місця масового скупчення людей", - відзначив він.

Разом з тим заступник глави СП підкреслив, що в разі оголошення надзвичайного стану вибори треба буде не припиняти, а переносити. "У випадку дії режиму надзвичайного стану протягом двох місяців, нова дата виборів може припасти на 30 травня, одночасно з місцевими виборами, що до речі заощадить державі мільярд гривень. Одночасні вибори ускладнюють роботу комісій, проте в умовах економічної кризи потрібно економити", - переконаний І. Попов.

За матеріалом: Ліга

Зараз ви читаєте новину «На Банковій розповіли про перенесення виборів на весну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути