понеділок, 16 березня 2009 11:56

Ющенко відмовився підписувати закон про імпічмент

Ющенко відмовився підписувати закон про імпічмент

Президент України Віктор Ющенко повернув у Верховну Раду закон про слідчі комісії, який реалізує механізм імпічменту, і після набуття його чинності має намір звернутися до Конституційного суду.

Про це глава держави повідомив в листі до Верховної Ради, який зачитав на засіданні Погоджувальної ради в понеділок голова українського парламенту Володимир Литвин.

Верховна Рада подолала вето президента на закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові слідчі комісії" 391 голосом.

У зв"язку з цим, глава держави не може знову застосувати до цього закону право вето.

"Проте, зважаючи на невідповідність закону нормам Конституції України, створення ним передумов для порушення конституційних прав і свобод громадянина, не можу прийняти його до виконання. У зв"язку з цим направляю закон України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові слідчі комісії" без підпису, надаючи можливість опублікувати його в порядку, передбаченому останньою пропозицією частини 4 статті 94 Конституції України", - говориться у листі президента.

Ющенко також повідомляє, що після набуття чинності цього закону, в КС буде направлено відповідне представлення.

Нагадаємо, що 15 січня 2009 року Верховна Рада ухвалила закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові слідчі комісії".

Законом, зокрема, передбачається, що парламент створює спеціальну слідчу комісію для проведення розслідування обставин про скоєння президентом України державної зради або іншого представленняуявлення.

Підставою для ініціативи питання про відсторонення президента України в порядку імпічменту і створення спеціальної слідчої комісії є представлення, підписане більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підписи яких не відкликаються (300 народних депутатів).

Разом з тим, президент України Віктор Ющенко повернув закон у Верховну Раду зі своїми пропозиціями.

Ющенко вважає, що цим законом спеціальні комісії парламенту наділяються дуже широкими повноваженнями, зокрема передбаченими Карно-Процесуальним кодексом для органів досудового слідства.

Глава держави вказує, що в законі пропонується створення вказаних комісій "не як парламентських органів, а як незалежних правоохоронних органів з практично необмеженими повноваженнями".

Президент зазначає, що згідно з Конституцією завданням слідчих комісій не є притягання до відповідальності осіб, а підготовка і попередній розгляд питань. Висновки і пропозиції комісії не є вирішальними для слідства і суду.

3 березня 2009 року Верховна Рада України подолала вето президента на закон України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України".

За подолання вето проголосували 391 депутат з 439. Зокрема, від Партії регіонів проголосували 174 депутатів, від БЮТ - 151, від НУ-НС - 20, від КПУ - 27 і від фракції Блоку Литвина - 19.

Верховна Рада не підтримала жодну з пропозицій президента до цього закону.

За матеріалами: Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко відмовився підписувати закон про імпічмент ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути