середа, 02 жовтня 2024 22:01

Вибухові хвилі від іранських ракет прокотилися світовим політикумом

Вибухові хвилі від іранських ракет прокотилися світовим політикумом
Рештки іранської балістичної ракети на території Ізраїлю. Фото: eastnews.ua

У ніч на 2 жовтня Іран завдав "удару відплати" по Ізраїлю. Той погрожує обстрілами по всьому Близькому Сходу. Світові лідери закликали припинити вогонь.

Обидві сторони конфлікту заявляють, що не прагнуть війни, але мир видається за таких обставин неможливим. Як розвиватиметься ситуація на Близькому Сході й чому це важливо для України, досліджувала Gazeta.ua

"Удар відплати"

Наказ про "удар відплати" віддав Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї.

Загалом по Ізраїлю було випущено понад 200 ракет. За деякими даними, вперше була застосована новітня гіперзвукова зброя. Ця атака стала наймасштабнішою за всю історію протистояння.

Приблизно за 24 години до того ЦАХАЛ розпочала наземну спецоперацію на території Лівану проти "Хезболли". Армія Лівану була відведена від зони спецоперації.

Другого жовтня Радбез ООН на вимогу Ізраїлю та Франції обговорить ситуацію, що склалася на Близькому Сході. Очікування від цього засідання майже нульові.

Іран-Ізраїль: далі буде?

З огляду на заяви лідерів конфліктуючих держав, зупинятися вони не збираються.

Ізраїльський прем'єр Беньямін Нетаньягу у зверненні до народу заявив: "Хто б не нападав на нас, ми нападемо на них. Це вірно всюди, де ми боремося з "Віссю зла", в Юдеї і Самарії, в Газі, в Лівані, і Ємені, Сирії, а також в Ірані". Але війни Ірану Ізраїль офіційно не оголосив.

Іран заявляє, що не прагне війни, але хоче міжнародного осуду вбивств Ісмаїла Ханії, Хасана Насралли й генерала Аббаса Ніпфорушана, а також масових підривів пейджерів у Лівані.

"Бездіяльність Радбезу ООН дозволила Ізраїлю грубо порушити всі "червоні лінії" й основні принципи міжнародного права", - заявив посол Ірану в ООН Амір Саїд Іравані.

Світ проти

Сполучені Штати Америки підтримали наземну спецоперацію ЦАХАЛ у Лівані.

А після "удару відплати" президент Джо Байден однозначно став на ізраїльський бік: "США повністю, повністю підтримують Ізраїль…Ми спільно вели інтенсивне планування, щоб захистити його (Ізраїль, - Gazeta.ua) від безсоромного нападу, якого очікували". Радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван пообіцяв Ірану "серйозні наслідки" за атаку першого жовтня.

В Ізраїлі наголошують, що саме Іран підштовхує Близький Схід до ескалації. Представник ЦАХАЛ Даніель Хагарі наголосив, що події першого жовтня матимуть наслідки.

Впевненості Ізраїлю, ймовірно, додають есмінці ВМС США, котрі, як заявив речник Пентагону Пет Райдер, відбивали атаку Ірану зі Середземного моря. За деякими даними, США готові підтримати спецоперації ЦАХАЛ і на землі.

Хор "голубів"

На "яструбиному" тлі у США роль "голуба миру", на подив, зіграв міністр оборони Ллойд Остін. За чутками, йому не повідомили заздалегідь про спецоперацію Ізраїлю в Лівані.

Дізнавшись про неї, Остін був ошелешений. Нині він написав у соцмережі Х таке: "Вашингтон, як і раніше, відданий досягненню дипломатичного врегулювання, та при цьому готовий захищати Ізраїль від іранської агресії".

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель засудив "удар відплати" як дестабілізуючий, але закликав до негайного припинення вогню в регіоні.

Удаваний російський спокій

Росія у "ніч відплати" зберігала спокій, бо, як пояснюють змі, Іран попередив про "удар відіплати" як США, так і РФ.

Нетаньягу нібито робив запит російській стороні на телефонну розмову з Путіним, щоб той відмовив Тегеран від задуманого. За словами речника Путіна Дмитра Пєскова, у планах кремлівського диктатора розмови з Нетаньягу немає.

Офіційно ж речниця російського МЗС Марія Захарова поклала відповідальність за події на Близькому Сході на США, "які самі собі надали право творити "добро" у цьому регіоні". Але борт із російським віце-прем'єром, котрий летів до Ірану, після посадки у Катарі все-таки повернувся до РФ.

Плюс президентські вибори

Тим часом, у США "удар відплати" став інструментом політичної боротьби.

Кандидат у президенти від республіканців Дональд Трамп миттєво заявив: "Світ виходить з-під контролю.. Байден і Гарріс заплуталися". Кандидат у його віце-президенти Девід Венс на дебатах з кандидатом у віце-президенти від демократів Тімом Волцом у ніч на 2 жовтня був відвертий: "Нам потрібен мир через силу. Глобальне лідерство США поставить на місце всіх, хто перетинає "червоні лінії". Маємо підтримувати союзників". Тім Волц, у свою чергу, звинуватив Дональда Трампа за пом'якшення санкцій і виплату 100 мільйонів доларів Ірану, через що Тегеран близький як ніколи до ядерної зброї. Камала Гарріс назвала Іран дестабілізуючою силою на Близькому Сході, котра є загрозою для США.

Ядерна загроза

Але вона забула додати слово "ядерна". І це наближає конфлікт на Близькому Сході до війни Росії в Україні.

І там, і у нас розвиток протистояння дійшов до крайньої межі - ядерної загрози.

Говорячи про потужний удар у відповідь по всьому регіону, Ізраїль може мати на меті ядерні об'єкти в Ірані. "З точки зору Ізраїлю, він не може дозволити Ірану отримати ядерну зброю. У кабінеті Нетаньягу напевне буде сильний тиск з метою атакувати ядерні об'єкти і фактично відкинути іранську програму створення ядерної зброї назад, можливо, на роки", - вважає старший аналітик з оборонної стратегії Австралійського інституту стратегічної політики Малкольм Девіс.

Іран таку перспективу прорахував, тому і закликає до стриманості. Тим паче, "Хезболла" обезголовлена і скомпрометована, отже, у Тегерана немає арсеналу засобів боротьби з Ізраїлем, звертає увагу директор програми по Близькому Сходу і північній Африці в Chatham House, Салам Вакіл.

Єдиною альтернативою є мирний процес. Він ще можливий.

Остання крапля

За свідченням джерел СNN, Іран планував "відплатити" Ізраїлю за смерть Ісмаїла Ханії ще кілька тижнів тому, але Вашингтон зміг стримати Тегеран.

Краплею, що зрушила лавину, стала ліквідація Насралли, припустив колишній старший аналітик розвідки Джонатан Панікофф.

Проблема в тому, що і в Радбезу ООН, і в США відсутнє розумння архітектоніки ефективної світової безпеки, розповів Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. "Всі констатують, що нинішня, ялтинсько-потсдамська, не працює, але відповіді, якою вона має бути, немає ні в кого. Тому, якщо говорити про війну Росії в Україні, нам важко зрозуміти, хто наблизить нас до справедливого і сталого миру. Але парадокс у тому, що такий мир настане для нас тільки тоді, коли світ зрозуміє нову архітектуру світової безпеки і хтось підтвердить статус світового лідера, а інші підтримають запропоновану конфігурацію", - пояснив експерт.

Право сили замсть сили права?

Поки такої моделі немає, можливі й інші варіанти. Письменник Юрій Винничук припускає розпад Ірану на кілька держав: Західний Азербайджан, Курдистан, Белуджистан, Луристан та інші, "як їхній президент, до речі, вірменин, і передбачав".

Але обриси нової системи глобальної безпеки бачить народний депутат Олексій Гончаренко. На його думку, Ізраїль відповість, знищивши ще якогось іранського лідера. Утім ситуація "ще раз доводить, що у світі люблять сильних. Тому наша проблема була в тому, що коли Іран передавав ракети РФ, ми не вдарили по Іран. Ізраїль - приклад, як восьмимільйонна держава може протистояти 89 мільйонній", переконаний нардеп.

У цій ситуації беззаперечно одне: коли перестає діяти сила права - вмикається право сили. Ізраїльська відповідь має настати через кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «Вибухові хвилі від іранських ракет прокотилися світовим політикумом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути