вівторок, 03 березня 2009 08:06

Мільярдер напророчив економіці США тривалу розруху

Мільярдер напророчив економіці США тривалу розруху
Один з найвідоміших економістів, мільярдер Уоррен Баффет повідомив, що не може прорахувати закінчення кризи. При цьому він заявив, що на економіку США чекає тривала розруха. А ось ринку нафти інвестиційний гуру не зміг дати точний прогноз - він заявив, що зараз важко сказати, чекає на нього падіння або зростання.

У періоди криз багато стратегій не працюють, також практично неможливо прорахувати подальший розвиток ринків. Зокрема, дивом уникнула збитків компанія всесвітньо відомого інвестиційного гуру, мільярдера Уоррена Баффета. Обережні прогнози інвестора не обіцяють в середньостроковій перспективі нічого хорошого ані економіці, ані фондовим ринкам. "Економіка буде в розрусі цього року, а можливо, і далеко за цими тимчасовими рамками", - заявив у зверненні до акціонерів компанії Berkshire Hathaway мільярдер Уоррен Баффет. Він відзначив, що нинішня криза є гіршою з тих, з якими йому довелося стикатися.

Але пожвавлення фондових ринків та економіки наступить

При цьому, мабуть, бажаючи якось заспокоїти акціонерів компанії, Баффет висловив думку, що пожвавлення фондових ринків і економіки країни обов"язково наступить. Він уточнив, що, не дивлячись на тернистий шлях, економічна система США неодноразово в критичних ситуаціях доводила свою високу працездатність. При цьому головним її надбанням є потенціал, який вона не розгубила і ще продемонструє світу. Баффет також спрогнозував, що ринок акцій, який протягом останніх 44 років в 75% випадків показував зростання, не обов"язково повинен впасти, він може і вирости. А у нафти шансів більше вирости, аніж впасти.

Тим часом холдингова компанія мільярдера-фінансиста Berkshire Hathaway показала минулого року найгірший за всю свою історію результат, після того, як в останньому кварталі року її прибуток впав на 96%. Відзначимо, що раніше неодноразово проводилися дослідження, що показували, що якщо "робити, як Баффет", то будеш "в шоколаді". Проте навіть інвестиційне чуття фінансиста не уберегло компанію від величезних збитків. Зараз Баффет своєю найбільшою помилкою вважає придбання акцій нафтової компанії ConocoPhillips на піку цін на нафту та газ. Серед інших помилок за цей рік Баффет перерахував придбання акцій двох ірландських банків.

Після гучної заяви Баффета американські фондові індекси почали торги в перший день весни різким падінням. Індекс Dow Jones Industrial Average опустився нижче за відмітку 7000 пунктів вперше з 1997 року, решта індексів також істотно знизилася в перші ж хвилини торгів.

У нафти шансів більше вирости, аніж впасти

Крім того, страхова компанія AIG в понеділок оголосила про отримання за підсумками четвертого кварталу 2008 року скоректованого збитку у розмірі $37,9 млрд, або $14,17 з розрахунку на акцію, в порівнянні зі збитком в $3,2 млрд, або $1,25 на акцію, отриманим за аналогічний період 2007 року. Результат виявився набагато гіршим за середній прогноз опитаних аналітиків, що складав $0,37 на акцію.

Індекс Dow Jones Industrial Average до 16:32 за київським часом вчорашнього дня знизився на 129,19 пункту (1,83%) - до 6933,74 пункту. Standard & Poor"s 500 до цього часу зменшився на 15,69 пункту (2,13%), склавши 719,4.

Значення індексу Nasdaq Composite опустилося на 22,19 пункту (1,61%) - до 1355,65 пункту. З початку поточного року зниження Dow Jones складає 20,8%, S&Р 500 -19,9% і Nasdaq - 14%.


Довідка від Gazeta.ua:

Уоррен Баффет - один з найбільш відомих інвесторів, статок якого оцінюється на початок 2008 року в 62 млрд дол. США. Відомий під прізвиськом Оракул з Омахи.

У 1967 р. Баффетт купив "National Indemnity Co", потім GIECO, вклавши за покупку $8,6 мільйонів і $17 мільйонів. В період біржової кризи 1973 р. придбав за $11 мільйонів акцій газети "Вашингтон пост".

14 грудня 2004 року Біл Гейтс увійшов до ради компанії Беркшир Хатевей (Berkshire Hathaway), таким чином формалізуючи свої стосунки з Уорреном Баффетом.

Berkshire Hathaway - конгломерат, який включає Geico (автомобільне страхування), Benjamin Moore (фарби), Fruit of the Loom (текстиль) та багато інших компаній.

За матеріалами Интерфакс, Дни.ру, Topnews

Зараз ви читаєте новину «Мільярдер напророчив економіці США тривалу розруху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути