пʼятниця, 13 лютого 2009 11:28

Експерти дають невтішні прогнози для економіки США

Експерти дають невтішні прогнози для економіки США
Економісти продовжують погіршувати прогнози для економіки США і, згідно останньому опитуванню The Wall Street Journal, вони більш ніж в два рази понизили в порівнянні з вереснем очікуваний показник зростання ВВП в III кварталі - всього до 0,7%.

У вересні експерти в середньому чекали зростання американської економіки в I кварталі на 1,2%. Зараз вони прогнозують спад на 4,6%.

Прогноз для другого кварталу теж різко погіршав - зі збільшення на 1,9% до падіння на 1,5%. Лише коректування для IV кварталу виявилося мінімальним - з 2,1% до 1,9% зростання.

"Серйозність проблеми ще не усвідомлена"

Серед 52 опитаних газетою економістів п"ятеро очікують, що ВВП США знижуватиметься протягом всього 2009 року. "На нашу думку, серйозність проблеми ще не усвідомлена, - сказав газеті головний економіст MFR Inc Джошуа Шапіро. - Якщо ви оціните масштаб проблеми, рівень боргу у відношенні до доходів, міхури на кредитному та інвестиційному ринках, які зараз коректуються, але це тільки почалося, то чому можна думати, що все це закінчиться через два квартали?" Шапіро чекає зниження ВВП США і в 2010 році.

Багато експертів, які розраховували на позитивний ефект для економіки від нових заходів уряду США зі стимулювання зростання, розлучаються з цими надіями.

Серед коментарів, які економісти давали відносно нової програми Білого дому, такі: "надто пізно", "мало ефекту", "нічого нового", "колосальна втрата грошей".

В той же час деякі інші економісти упевнені, що, як тільки наступить ясність відносно дій уряду США щодо боротьби з кризою, це дасть позитивний ефект і в результаті забезпечить зростання ВВП в кінці року.

В середньому економісти чекають зростання безробіття до 8,8% до кінця 2009 року проти нинішнього рівня в 7,6%.

За матеріалами NEWSru.com, "Финмаркет"

Зараз ви читаєте новину «Експерти дають невтішні прогнози для економіки США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути