четвер, 05 лютого 2009 16:47

У ЄС до Росії є пропозиція

У ЄС до Росії є пропозиція
7 травня в столиці Чехії пройде саміт Євросоюзу "по східному партнерству", однією з цілей якого є збільшення фінансової підтримки з боку ЄС. На зустріч будуть запрошені керівники України, Білорусі, Азербайджану, Молдови, Вірменії та Грузії - Брюссель планує активізувати відносини з цими державами, які в перспективі повинні набути стратегічного характеру. Розширення зв"язків з пострадянськими державами, що розвивають демократичні процеси, оголошене одним з пріоритетів головування Чехії в ЄС. Україна, Білорусь та Молдова розглядаються як потенційні країни-учасниці організації. Прага, зокрема, підтримує реалізацію заявлених Києвом планів вступу до Євросоюзу та інших євроатлантичних структур. Закавказькі республіки є для ЄС одними з найбільш перспективних партнерів в сфері забезпечення Старого Світу енергетичною сировиною.

Слід відмітити, що сьогодні комісар Євросоюзу із зовнішніх зв"язків та політики Беніта Ферреро-Вальднер не виключила, що і Росія може бути запрошена в "Східне партнерство". "Ми хотіли б зробити більше для наших східних партнерів в сфері підтримки їхніх зусиль по здійсненню реформ та модернізації, - розповіла вона. - Всі пропозиції в рамках "Східного партнерства" складені з урахуванням цього наміру". Росія, повідомила єврокомісар, "вирішила залишитися за рамками європейської політики сусідства, і тому вона не включена безпосередньо в "Східне партнерство". "Але Єврокомісія продовжить підтримувати зусилля своїх східних партнерів із розвитку хороших відносин з РФ разом з розвитком їхньої тіснішої співпраці з ЄС. У кожному конкретному випадку Росія також може бути запрошена", - додала вона.

Програма "Східного партнерства", швидше за все, стане заміною європейській політиці сусідства, провал якої Брюссель фактично визнав після нападу Грузії на Південну Осетію. З фінальної версії програми виключені будь-які згадки про європейську перспективу цих східноєвропейських держав. Таким чином, "Східне партнерство" стане програмою розширення співпраці, а не підготовки цих країн до вступу в ЄС. На думку глави Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, політика Східного партнерства ЄС не суперечить інтересам Росії, навпаки - вона їм відповідає.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, Коммерсант, Известия

Зараз ви читаєте новину «У ЄС до Росії є пропозиція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути