пʼятниця, 31 жовтня 2008 07:09

Димитрій Сидор проголосив Закарпаття республікою

Настоятель ужгородського православного собору Московського патріархату 53-річний Димитрій Сидор проголосив Закарпаття Республікою Подкарпатська Русь. Отець Сидор очолює Сойм подкарпатських русинів. Заяву зробив у суботу в Мукачевому. На ІІ конгрес Європейських русинів Сидор запросив сотню гостей із Одеси — членів проросійської молодіжної організації "Родина".

— Уже 17 років держава не виконує рішення референдуму 1991 року, — розповідає отець Димитрій. — Тоді більшість закарпатців вирішили утворити автономну республіку в складі України.

У середу Димитрія Сидора та його соратника Євгена Жупана викликали на допит в управління Служби безпеки України. Порушили кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Якщо доведуть вину лідерів русинського руху, їх можуть ув"язнити на три роки.

Ще 7 березня 2007-го на сесії Закарпатської облради депутати ухвалили рішення визнати на території області національність "русин" та внести її до переліку національностей регіону. Згідно з даними перепису 2001 року, в області русинами себе визнали 10 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Димитрій Сидор проголосив Закарпаття республікою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути