Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2024 20:02

Зеленський вніс законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС

Зеленський вніс законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС
Україна не ратифікувала статут МКС. Фото: Wikimedia

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Це буде означати повноцінне долучення України до МКС, пише "Європейська правда".

У законопроєкті вказано, що Україна ратифікує Римський статут з окремою заявою, що протягом семи років після набрання чинності ратифікаційним законом Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею восьмою Римського статуту. Поки не зрозуміло, як ця норма буде працювати, бо Україна вже надала МКС право розслідувати злочини, вчинені на її території.

Законопроєкт №11484 передбачає доповнення статей Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України, пов'язаних із міжнародними злочинами, відповідно до положень Римського статуту МКС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Шойгу та Герасимова

Україна може долучитися до оновленої версії статуту МКС. Він включає статтю 8bis, яка з'явилась у результаті Кампальських поправок 2010 року і передбачає відповідальність за злочин агресії. Але ратифікація не має зворотної сили, а відповідальність і не поширюється на країни, які не ратифікували Кампальські поправки. Серед них Росія, що не є членом МКС. Тож для притягнення московського режиму до відповідальності потрібно буде працювати над створенням спецтрибуналу.

Римський статут МКС ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія і США підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Україна підписала Римський статут 2000 року, але не ратифікувала його. 2015 року необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки та оборони. Однією з причин називали побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України.

17 березеня МКС видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вніс законопроєкт про ратифікацію Римського статуту МКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути