Ексклюзиви
вівторок, 21 липня 2020 10:09

Зеленський не чіпатиме олігархів. Кожен має важіль впливу на Офіс президента

Зеленський не чіпатиме олігархів. Кожен має важіль впливу на Офіс президента
Останні кадрові призначення додатково ілюструють стагнацію української економіки, каже журналіст. Фото: president.gov.ua

Із монополіями олігархів не боротимуться, а Національний банк виконуватиме вказівки з Офісу президента.

Про це Gazeta.ua сказав журналіст Олекса Шалайський, коментуючи минулотижневі призначення нових голів Нацбанку й Антимонопольного комітету.

Зараз у кадрових призначеннях дуже мало важать самі кадри. Спершу шукають людину, яка буде підпорядковуватися наказам Офісу президента. Якщо погоджується – тоді призначають.

АМКУ не буде незалежним, таким не був і за попередника – Терентьєва. Зараз взагалі не чіпатиме будь-яких монополій.

Раніше влада могла боротися з якимось конкретним олігархом за рахунок зокрема АМКУ. Тих, хто був близький до влади, не помічали, а хто був в опозиції – потрапляли під роздачу.

Тепер ситуація змінилася. Всі олігархи мають важіль впливу на ОП і кожен може вирішувати свої проблеми. А це означає, що жодного з них, монополії ніхто не чіпатиме.

Дрібніші крупні бізнесмени вирішують свої проблеми через антимонопольників. АМКУ дозволяє їхнім компаніям безальтернативно вигравати державні тендери і не скасовує їх. Відбувається децентралізація корупції. Кілька разів проходили такі періоди, коли корупція не йшла вертикально, а коли певні галузі віддавалися у кормління різним людям. А крім цих, ще "заробляли" всі, хто може це зробити. Районний суддя, прокурор чи поліцейський придумував сам собі схему і сам її реалізовував, не розповідаючи про це керівництву і не ділячись грішми. Зараз відбувається те саме – кожен "заробляє", як може.

Великі схеми узгоджують з тими, хто сидить в Офісі президента. При чому Зеленський може про них не знати

Щодо великих схем, то їх узгоджують з тими, хто сидить в Офісі президента. Причому, може, про всі ці схеми Зеленський не знає. Йому про них не повідомляють, щоб не сумував вечорами.

Піщанська у парламенті говорила ритуальні речі, як і її попередник. Які треба говорити, щоб щось сказати. За останні 4 роки не було жодної серйозної справи проти великих монополістів. Крім минулорічного натяку на хімічні заводи Фірташа, щоб демонополізувати галузь. Але і це нічим не закінчиться.

Кирило Шевченко теж буде достатньо слухняним щодо влади. Набагато чіткіше виконуватиме побажання з ОП. Інша річ, якими вони будуть. Якщо – підняти курс до 32, накачати економіку папірцями. Не буде таких побажань – не робитиме. Президент матиме 100% вплив на голову Нацбанку.

Якщо надрукувати гривню, її можна комусь роздати. Наприклад, побудувати ще більше доріг. Тут навіть не піар і популізм. Насправді найбільший тиск на друк гривні чинитимуть корупціонери. Тому що хотіли би збільшення виділення їм бюджетних грошей, щоб із кожного мільярда вкрасти 100 мільйонів. А далі їх конвертують у долари за 5 хв. Тиск корупціонерів - величезний. Кожен зараз ліпить свої схеми, які може не узгоджувати з Офісом президента. Чи перед цим тиском встоїть верхівка влади? Чесно кажучи, сумніваюся.

Призначення Шевченка і Піщанської додатково ілюструють стагнацію української економіки", - каже Олекса Шалайський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує долар 21 липня

16 липня Верховна Рада призначила головою Націононального банку Кирила Шевченка.

А головою Антимонопольного комітету - Ольгу Піщанську.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський не чіпатиме олігархів. Кожен має важіль впливу на Офіс президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути