середа, 23 жовтня 2019 12:19

Зеленський хоче лібералізувати виробництво та експорт спирту

Зеленський хоче лібералізувати виробництво та експорт спирту
Оптова торгівля на території України харчовим спиртом здійснюється за наявності ліцензії Фото: ВВС

Президент Володимир Зеленський подав законопроєкт, який із 1 січня 2020-го пропонує скасувати державну монополію на виробництво спирту.

Суб'єктам господарювання будь-якої форми власності хочуть надати можливість виробляти спирт за умови отримання відповідної ліцензії, повідомляє прес-служба Офісу глави держави.

Оптова торгівля на території України харчовим спиртом здійснюється за наявності ліцензії.

"Протягом останніх 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося в 4 рази. У той же час частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% 2007-го до 55% від загального споживання харчового спирту в країні 2019-го. Проєкт закону покликаний скасувати державну монополію на виробництво спирту та сприяти детінізації ринку спирту і лікеро-горілчаної продукції", - передає прес-служба.

Оптову торгівлю етиловим спиртом для медичних і ветеринарних цілей можуть здійснювати заклади охорони здоров'я та організації зооветеринарного постачання незалежно від форми власності за наявності ліцензії.

Проєкт закону вводить лібералізацію експорту спирту з України. Експорт здійснюють суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на виробництво.

З метою захисту вітчизняного товаровиробника законопроєктом передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022-го зможуть здійснювати тільки уповноважені Кабінетом міністрів державні підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російським держустановам заборонили купувати імпортні вина

"Очікується, що прийняття документа забезпечить становлення в Україні цивілізованого конкурентного ринку спирту і лікеро-горілчаних виробів", - зазначили в Офісі президента.

В Україні за рік алкоголь подорожчав від 8% до 12%. "Пляшка столового вітчизняного вина зросла в ціні на 8%, або на 4,5 гривні. У середньому коштує 63,3 гривні. Вітчизняне пиво подорожчало на 11%, або на 1,6 гривню. У середньому продають по 15,4 гривень. Горілка додала 12%, або 10 гривень за пляшку. Її вартість становить 91 гривню", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський хоче лібералізувати виробництво та експорт спирту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути