середа, 17 вересня 2014 10:42

Закон про особливий статус Донбасу нас шокував - Тарута

Закон про особливий статус Донбасу нас шокував - Тарута
Фото: news.bigmir.net

Глава Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута розкритикував прийнятий Верховною Радою закон про присвоєння деяким територіям Донецької та Луганської областей особливого статусу.

Про це повідомляє інтернет-видання "Новости Донбасса".

"Яке буде утворення? Де кордон цього утворення всередині Донецької області? У нас буде дві Донецькі області, або одна Донецька область, а всередині буде якесь незрозуміле об'єднання "ДНР" і "ЛНР"? "ДНР" і "ЛНР"- це терористичні організації, чи ні? Терміни, коли відбудеться складання зброї? Ми цього теж не побачили. Коли і як закриється кордон? Це теж незрозуміло. Якими законами керуватимуться всі органи влади? Чи будуть державні органи влади, чи будуть лише місцеві? Як працюватиме судова система, всі силові органи? На це відповідей в цьому документі немає ", - заявив він.

Тарута вважає, що документ з мирного врегулювання, повинен бути підписаний і гарантуватися, "як мінімум женевської п'ятіркою, і чітко, щоб сторони брали на себе відповідальність". Зокрема, зазначає він, залишається відкритим питання кордону.

"...Звичайно, емоційна складова дуже велика. З точки зору того, а нас як, продали , "злили", де ми, в Росії, в Україні, за що ми боролися, для чого будували ці споруди? А чому гинули наші хлопці? Для чого? Якщо ми пропонували ще в травні мирні переговори. Ми їх розширимо, круглий стіл великий за участю всього Донбасу, а не тих, хто від імені Донбасу за допомогою автоматів, кулеметів і гранатометів узурпував собі владу від імені народу. Їх ніхто не уповноважував. Місцеві вибори, це як? Під дулами автоматів? Зрозуміло які будуть вибори. Або у нас не буде виборів? І якщо завтра будуть бойові дії. Сьогодні вони відбувалися. Це як, підпадає під статтю амністії або не підпадає під статтю амністії? Цього нічого немає. Насправді цей документ нас шокував. І у нас з'явилося настільки багато запитань , я думаю це точно не заспокоює Маріуполь ", - сказав глава Донецької ОДА.

На думку губернатора, для того, щоб мирний договір був підписаний в ньому повинні стояти підписи представників усіх країн гарантів, які реально впливають на ці процеси.

Нагадаємо, що Верховна Рада на закритому засіданні 16 вересня прийняла президентський закон про введення особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки, а також про проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня нинішнього року.

Також був прийнятий закон, що звільняє від кримінальної відповідальності деякі категорії осіб, які вчинили кримінальні злочини в період з 22 лютого 2014 до дня набрання чинності даного закону на територіях Донецької та Луганської областей, де проводилась антитерористична операція.

Зараз ви читаєте новину «Закон про особливий статус Донбасу нас шокував - Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути