пʼятниця, 26 травня 2006 12:16

За роки незалежності загинуло 45 українських миротворців

Майже за 14 років участі України в міжнародних миротворчих операціях в них брали участь понад 25 тисяч військовослужбовців Озброєних Сил України.

Про це повідомили в управлінні прес-служби Міністерства оборони. Там відзначили, що 29 травня в Україні проводитиметься Міжнародний день миротворців Організації Об"єднаних Націй, який затверджений Указом Президента України.

За даними управління прес-служби, за станом на 25 травня 2006 року 662 українські військовослужбовці виконують завдання місій ООН, НАТО і коаліції Багатонаціональних сил на територіях 9 країн світу.

Миротворчу діяльність Україна, як незалежна держава, почала в 1992 році відправкою 240-го окремого миротворчого батальйону в колишню Союзну Республіку Югославія.

Вже через два роки Україна приєдналася до Програми НАТО "Партнерство в ім"я світу", одним з найважливіших напрямів якої є участь підрозділів Озброєних Сил України в операціях по підтримці миру.

За майже 14 років своєї миротворчої діяльності Україна за обсягами завдань увійшла до першої двадцятки найактивніших держав-миротворців.

Як відзначили в Міноборони, основне навантаження по формуванню, підготовці і напряму миротворчих контингентів несуть Сухопутні Війська ВС України.

Починаючи з 1992 року, за межі країни було направлено більше 25 підрозділів ланки батальйон, рота і вертолітний загін. Притягувалися більше 3 тисяч одиниць різноманітної техніки і 38 вертольотів.

За 14 років миротворчої діяльності Україна втратила 45 своїх громадян. Ще близько 100 військовослужбовців отримали поранення.

Географія виконання завдань також широка, відзначили в Міноборони. Це і Союзна Республіка Югославія (Боснія і Герцеговина, Хорватія, Східна Славонія, Косово), і Близький і Середній Схід (Південний Ліван, Ірак), і Африканський континент (Ангола, Сьєрра-Леоне, Ліберія).

На сьогоднішній день угрупування українських миротворчих контингентів представлене в Ліберії і Косово і включає 562 військовослужбовці. Ще 100 українських військовослужбовців працюють як миротворчий персонал місій в Грузії, Судані, Конго, Ефіопії і Ерітрєє, Іраку, Лівані, Придністров"ї, Ліберії і Косово.

За матеріалами:Кореспондент.net, УНІАН

Зараз ви читаєте новину «За роки незалежності загинуло 45 українських миротворців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути