Ексклюзиви
вівторок, 30 квітня 2013 08:08

З адмінресурсом і судами "людина Фірташа" зможе перемогти Одарича на перевиборах – експерт

Протеже власника черкаського ПАТ "Азот" Дмитра Фірташа Валентина Жуковська активно готується до виборів міського голови Черкас. Такі стали можливими після нещодавнього голосування міськради за імпічмент меру Сергію Одаричу.

Про причини спільного голосування опозиції з "регіоналами", прогріхи "відставленого" міського голови, можливі перевибори у Черкасах розповів в інтерв'ю Gazeta.ua головний редактор черкаського інформаційно-аналітичного видання "Провінція" 41-річний Віктор Борисов.

Автор: Фото: надане героєм публікації
  Віктор Борисов
Віктор Борисов

Чому різні політичні сили (ПР і "Батьківщина") підтримали відсторонення Сергія Одарича? Який був резон кожної з них і які образи, претензії до мера?

І у Партії регіонів, і в "Батьківщині" у Черкасах дуже мало ідеології. Зате є економічні інтереси у всіх депутатів. Торік бюджет розвитку Черкас становив 185 млн грн. Цього року планується близько 180 млн. Чимало депутатів планували, що при "освоєнні" цих коштів у 2012-му та 2013 роках їхні інтереси буде враховано. Проте мером бралися до уваги інтереси друзів – бізнесменів, частково – з кишенькової групи "Партії вільних демократів".

Раніше Одаричу вдавалося задовольняти економічні інтереси депутатських груп. Наприклад, під час першого терміну Одарич майстерно розбив ворожу для нього більшість у міській раді тим, що запропонував посади всім "крикунам". Однак в останні 2 роки мер чомусь задовольняв друзів та лише обіцяв іншим. Незадоволення депутатів тонко відчув голова ОДА Сергій Тулуб, за організаційної підтримки якого в місті було проведено коротку інформаційну кампанію з дискредитації мера (спецвипуски газет, білборди на трасах, сюжети по обласному ТБ). Результат всі бачили 24 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До цього причетний губернатор: це схоже, що сильніший давить слабшого" - у Черкасах відправляли мера у відставку

Хто тепер реально керуватиме містом?

Обов'язки мера міста до вчора виконував секретар міської ради Віктор Горкун (Партія регіонів). Усі знають, що ця несамостійна людина, неготова до такої роботи. Але фактично можна говорити, що Черкасами тепер керує голова ОДА Сергій Тулуб.

Яка ймовірність призначення перевиборів і що вони дадуть?

Альтернативи Одаричу (а він заявив про готовність балотуватися на позачергових виборах - Gazeta.ua) у "Регіонів" немає. Щоправда, є почесний президент ПАТ "Азот" Валентина Жуковська (протеже власника черкаського "Азоту" Дмитра Фірташа), яка брала участь у виборах по 194 округу, де переможця так і не було встановлено. Якщо уважно проаналізувати діяльність Жуковської за останні місяці (можна зайти на її сторінку у ФБ), то це поведінка не кандидата у нардепи, а кандидата у мери. Якщо Жуковська буде змагатися з Одаричем, то, враховуючи підтримку адмінресурсу і судів, вона зможе перемогти відставленого мера.

Автор: Фото: Анатолій БАБАК
  Валентина Жуковська
Валентина Жуковська

Яких помилок припустився Одарич?

Є помилки людини, яка мусила працювати на територіальну громаду, але говорила – одне, думала – інше, робила – своє. Як міський голова він не займався проблемами відродження виробництва у Черкасах. У місті на повну потужність працює лише один завод – ПАТ "Азот".

Нічого не було зроблено для залучення інвестицій у відродження виробництва (у передвиборчій програмі Одарича проблемі відродження виробництва в місті було присвячено чималий шмат). При тому, що рівень зарплати у Черкасах суттєво менший, ніж у середньому по Україні (у лютому черкащани отримували на 606 гривень менше, ніж в середньому по країні), тарифи на ЖКГ у Черкасах – одні з найвищих у державі.

Більше того, Одарич працював на злиття двох тепло-генеруючих підприємств міста – узятої в довгострокову оренду ТЕЦ та комунального підприємства "Черкаситеплокомуненерго" в одне підприємство з наступною передачею в приватні руки. Неважко здогадатися, як би це відбилося на розмірі тарифів. У Черкасах одна з найвищих в Україні плата за проїзд у громадському транспорті (2 грн 50 коп.), найвища квартплата. Після комунальної реформи (у Черкасах РЕУ замінили на СУБи – Служби утримання будинків) якість послуг навіть погіршилася.

Автор: Фото: Анатолій БАБАК
  Сергій Одарич
Сергій Одарич

Саме ці помилки призвели до його відставки?

Помилки, що призвели до втрати посади, були зроблені на минулих виборах. Одарич зосередився на передвиборчій компанії Валентини Жуковської на 194-му "проблемному" окрузі. Жуковська поступилася опозиціонеру Миколі Булатецькому, її команда почала працювати на скасування результатів виборів. А Одарич, який гарантував їй перемогу, вже наступного дня поїхав у Норвегію по "обміну досвідом". Після цього у таборі ворогів Одарича стало одним Фірташем більше. Поєднання зусиль Фірташа і Тулуба призвело до відставки.

Чому його не захистив друг і бізнес-партнер Михайло Бродський?

Бродський – не та фігура, яка може перебити вплив цих двох осіб (Фірташа і Тулуба). Тим більше, що Борис Колесников та Сергій Клюєв, котрі завжди прикривали Одарича, нині не "прі дєлах".

Звісно, депутати, які змістили Одарича, не менш несимпатичні, ніж він. Але яка різниця для міста, хто буде знекровлювати його ресурси – талановитий політтехнолог чи сірі миші?

Зараз ви читаєте новину «З адмінресурсом і судами "людина Фірташа" зможе перемогти Одарича на перевиборах – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути