субота, 16 серпня 2008 12:38

Війна в Грузії загрожує безпеці України

Війна в Грузії показала: Україна повинна рухатися у бік колективної моделі безпеки. Про це мовиться в коментарі Президента України Віктора Ющенка, поширеному прес-службою голови держави.

За словами президента, Україна не може бути байдужою. Він відзначив, що головне - з того, що трапилося зробити декілька висновків.

"Висновок перший полягає в тому, що жодна національна модель безпеки, оборони не може дати самодостатньої відповіді на національний суверенітет. Немає такої моделі, яка була б самодостатньою для формування виключно власної національної позиції.

Аспект номер один - це територіальна цілісність будь-якої країни. Якщо вона ставиться кимось під сумнів, означає ми на початку глибоких серйозних військових дій. Загроза територіальному суверенітету кому-небудь - це є загроза нашому територіальному суверенітету. Допущення будь-якої ревізії суверенітету і територіальної цілісності будь-якої країни Європи - це означає допустити ревізію територіальної цілісності України. І та країна, яка постраждала, повинна отримати від України в даному питанні політику консолідації, єдності і підтримки.

Висновки, які потрібно робити, - це якнайшвидше формування плану врегулювання конфлікту. Цей план формується в надзвичайно складних умовах, і Україна, як країна демократії, повинні мати надзвичайно активну позицію, щоб цей комплексний план щонайшвидше був сформований.

9 серпня Україна сформулювала своє бачення з даного питання. Цим ми хотіли сказати, що ми можемо бути тією стороною, яка активно візьме участь в демократичному врегулюванні цього конфлікту.

Безумовно, позиція номер один - це припинення вогню. Позиція номер два - це виведення військ в зони їх дислокації, які були станом на перше серпня. Позиція номер три - це гуманітарна допомога. Позиція номер чотири, яку відзначає Україна: план повинен враховувати пункт, яким визнається територіальна цілісність Грузії", - мовиться в коментарі Ющенка, повідомляє Обозреватель.

Зараз ви читаєте новину «Війна в Грузії загрожує безпеці України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути