пʼятниця, 06 грудня 2013 18:12

"Влада жде, коли Майдан помре своєю смертю" - політолог

"Влада жде, коли Майдан помре своєю смертю" - політолог
Олексій Краснопьоров Фото: uaday.info

- Минулої неділі не відбулося бліц-крику. Тому ситуація перейшла в фазу стабільного невдоволення, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Олексій Краснопьоров. - Час починає грати на владу. Вона жде, коли Майдан помре своєю смертю. Потроху вона навіть переходить в контрнаступ: по-перше, залякує мітингувальників репресіями, по-друге, починає закидати інформацію про економічний крах України. Винуватими призначанно всіх, хто ходить на мітинги. Влада робитиме ставку на страх.

Як оцінюєте дії опозиції?

- Опозиція вирішила сплавити народну енергію через вимоги глобальних речей — відставка президента, уряду, переобрання парламенту. Це все холості постріли для картинки. Голосування за відставку уряду чітко демонструє цю тактику. Вони знали, що у них нема достатньої підтримки у Раді, але їм треба було показати якусь діяльність. Це все призводить до апатії серед людей. Як наслідок - опозиція не контролює вулицю. У протесту вже зараз вимальовуються організаційні форми: людям постачають їжу, дають нічліг, організовують побут. Це робить підмурівок для довгого й тривалого процесу. Суспільство не хоче легко здаватись. Це змушує опозиції теж прив'язуватись до Майдану.

Ви сказали про холості постріли. А що їм робити?

- Майдану треба швидкі і конкретні перемоги. Зараз можна зробити ставку на дві речі. По-перше, відставка міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. У нормальній країні цей крок навіть не треба було б вимагати, все зрозуміло по замовчуванню. Він несе пряму відповідальність за насилля репресивних органів. По-друге, опозиція за своїми глобальними гаслами якось "забула" про вибори в Києві. А "згадати" про них треба, бо теперішня міська влада має серйозну проблему з легітимністю. Києву треба мер. Перемога у столиці створить плацдарм для майбутніх перемог опозиція. Якщо вона, звісно, планує перемагати. Поки час для цих вимог не втрачений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві будуть позачергові вибори - Ключковський

Що ще можна зробити?

- Можливий певний круглий стіл, де б взяли участь влада, опозиція, представники громадськості. Може, варто також запросити міжнародних представників - Кокса та Квасневського.

А влада на це піде?

- Сьогодні  - так. Це видно із заяв першого віце-прем'єра Сергія Арбузова. Для опозиції важливо не затягувати та не продешевити в цих перемовинах. Не можна погоджуватись на нульовий варіант, коли влада забирає "Беркут" з вулиці, а опозиція закликає розійтись всіх мітингувальників. Бо після таких подій в країні це не нормально виглядатиме. По-друге, ніхто таку вимогу опозиції не виконає. Країні треба Майдан, який досяг хоча б чогось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уряд змінять. Азаров спокійно передасть владу"

Зараз запущено багато сумнівної інформації про Майдан. Наприклад, кажуть, що ті, хто бився на Банковій — провокатори. Ті, кого побили напередодні — теж провокатори. Кажуть про російський спецназ. Як це розуміти?

- Міфотворчістю займаються обидва табори. Але головний замовник - влада. Їй треба якось виправдатись. Всі ж розуміємо, що влада розігнала Майдан і ганялася за людьми по Києву. У Михайлівському ховались від "Беркута" вперше з ХІІІ століття. Русь такого не бачила ще від монгольських часів. Та після грубого застосування сили наступило політичне похмілля. Тому вони свідомо починають робити такі наклепи. І виходить, що постраждав найбільше "Беркут", а всі інші - якісь асоціальні елементи. Завдання тут не стільки переконати всіх, як деактивувати частину людей, які загалом були байдужі до Євромайдану, але їх дуже розізлили дії силовиків. Вони таким чином переконують цих людей ментально стати на бік Банкової чи хоча б бути байдужими спостерігачами. Бо це питання виживання самої влади.

Зараз ви читаєте новину «"Влада жде, коли Майдан помре своєю смертю" - політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути