середа, 16 червня 2021 12:07

Влада має припинити руйнувати антикорупційну систему і виконати припис НАЗК щодо Вітренка

Влада має припинити руйнувати антикорупційну систему і виконати припис НАЗК щодо Вітренка
НАЗК називає незаконними розпорядження уряду про призначення Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" та контракт із ним. Фото: epravda.com.ua

Влада не повинна руйнувати антикорупційну систему, інакше Україна може забути про підтримку Заходу. Про це написав волонтер, керівник благодійної організації "Фонд "Мир і Ко" Мирослав Гай на своїй сторінці в Facebook.

"Національне агентство з питань запобігання корупції фактично підвісило в повітрі легітимність Юрія Вітренка як керівника НАК "Нафтогаз України". НАЗК винесло припис Кабінету міністрів України щодо ліквідації порушень статті 26 закону України "Про запобігання корупції" під час призначення голови правління НАК "Нафтогаз України". Суть припису в тому, що Вітренко був призначений із порушенням закону", - написав Гай.

Він зазначив, що сам Юрій Вітренко назвав припис НАЗК незаконним, а міністерство юстиції також виступило проти НАЗК. Проте Мін'юст, за словами Гая, не має права оскаржувати рішення НАЗК.

На його думку, ігнорування владою припису НАЗК може спричинити негативну реакцію Заходу, який неодноразово наголошував на необхідності посилення в Україні боротьби з корупцією, яка є найбільшою перепоною на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції.

"Не встигла відгомоніти заява президента США Байдена, адресована Зеленському, де чітко було сказано, що корупція є перепоною вступу України до НАТО, як підстаркувата молода команда ЗЕ вляпалася в черговий скандал та порушення закону", - написав Гай.

Він наголосив: влада має відновити законність і виконати припис НАЗК, та не руйнувати систему антикорупційних органів.

"Рекомендую команді недореформаторів припинити порушувати закон і не руйнувати антикорупційну реформу та структуру", - написав Гай.

Раніше голова НАЗК Олександр Новіков направив уряду припис щодо необхідності скасувати розпорядження Кабінету міністрів про призначення Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" та контракту з ним, як незаконних. В приписі НАЗК вказує, що законодавство передбачає заборону для публічної особи після звільнення протягом року бути призначеним керівником організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу.

За результатами моніторингу НАЗК встановило порушення цієї норми. Зокрема, зазначається, що під час виконання повноважень заступника міністра (в. о. міністра енергетики) в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року Юрій Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК "Нафтогаз України".

Зараз ви читаєте новину «Влада має припинити руйнувати антикорупційну систему і виконати припис НАЗК щодо Вітренка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути