субота, 23 листопада 2013 02:29

"Візьму діда та сусідів — поїдемо з вилами в Київ і будемо стояти до останнього!" - у Черкасах на Майдан вийшли 2 тисячі людей
14

Фото: Фото: Сергій Черкасов

"Хотіла б перед смертю попросити  три хвилини розмови із Януковичем. Коли б підійшов, задушила б за те, що не дає нам європейським життям пожити", - викрикує черкащанка Галина Кузьменко, закликає людей до колони, що вистроїлась у Черкасах на підтримку євроінтрегації "Україна - це Європа".

О 15.00 на площі Богдана Хмельницького, що в центрі міста,  збирається біля 2000 черкащан. На чолі колони стають  народні депутати Микола Томенко, Сергій Соболєв, кандидати у нардепи у 194-му окрузі Микола Булатецький та 197-му окрузі Леонід Даценко, член політради "Батьківщини" Максим  Поляков, голови обласних організацій УДАРу, ""Батьківщини" та "Свободи"  - Віталій Ілляшенко, Анатолій Бондаренко та Юрій Ботнар.  Вимагають  відставки уряду, Януковича та губернатора Сергія Тулуба.

Рух на бульварі Т. Шевченка перекритий, на узбіччі чотири міліцейські патрульні автівки.

Біля опозиційних наметів учасників ходи перев'язують блакитними стрічками із символікою Євросоюзу. Мітингувальники формують колону, яка простягається  вздовж вулиці. Попереду народні депутати та активісти тримають плакат "Черкащина за європейську Україну", фото Юлії Тимошенко та стяги із назвами опозиційних партій.

З гучномовців викрикують гасла: "Черкасам в Європу!", "Тулуба геть!", "Волю Юлі!", "Комуняку на гілляку!".

"В Європі немає такої бідності як у нас. Там зарплатня більша, і люди не сидять на сухарях, а тут народ гноблять. От поки нікчемна влада ховається по теплих кабінетах, ми тут на площі будемо боротися, щоб дітям і онукам краще жилося", - пов'язує стрічки із символікою Євросоюзу на сумку собі й товаришці Олена Волошина.

Через 10 хвилин колона рушає до обласної ради, що на Соборній площі. До мітингувальників приєднуються перехожі.

"Сьогодні вночі їдемо з братами на Майдан у Київ. Будемо відвойовувати шанс на підписання угоди з Євросоюзом. Чого ж наша влада добилася, якщо цього року не підпишемо, то тоді взагалі нас як потенційну країну-члена вже не розглядатимуть", - викидає недопалок  Ігорь Колісник, проходить у середину колони.

На Соборній Площі розгорнули близько двадцяти наметів Партії регіонів. Агітатори  роздають партійну газету "Черкащина регіональна". За дві години до ходи на площі змонтували сцену, грає музика, та співають місцеві творчі колективи.

"Це спеціально тут виставу влаштували, щоб нас присадити. Якщо вони хочуть закрити рота сотням, то не закриють тисячам. Будемо їхати у Київ на Майдан. Може, там нас покажуть по телевізору європейцям, що народ хоче, аби угоду підписали, а Азіров із Януковичем — ні. Бо то все маріонетки Путіна. Треба владу скидати, якщо вона за людей не думає", - скаржиться Олег Коваль, намагається протиснутись повз активістів з прапорами.

Учасники ходи йдуть під стіни будівлі обласної ради, намагаються потрапити всередину. Кличуть губернатора області на віче. Біля двох десятків міліціонерів блокують двері адміністрації.

"Регіонів треба гнати звідси кнутом. Вони бояться Юлю випускати. Якби ці сволоти підписали угоду, то Тимошенко дозволили б виїхати за кордон лікуватися, вона б могла вийти на волю. Треба зробити другий Майдан? Зробимо! Візьму діда та сусідів — поїдемо з вилами в Київ і будемо стояти до останнього. А ви хлопці, мали нам допомагати!" - звертається до міліціонерів, які заблокували вхід до обласної ради Катерина Перегон. - А зараз донецького запроданця Тулуба ховаєте від простих людей",- хапає міліціонера за рукав куртки, той її відштовхує, жінка намагається втриматись на ногах, щоб не впасти на східці.

Микола Томенко закликає усіх черкащан об'єднатися та вимагати справедливості. Запевняє, що докладе зусиль, щоб вибори 15 грудня пройшли чесно та без провокацій.

"Тільки так Майданом щось можна вирішити в Україні, тому що теперішня влада налаштована не за людей, а проти", - говорить у мікрофон Томенко.

"Наш Янукович танцює під дудку Москви, бо тим не вигідно, щоб Україна підписала угоду з Європою. А кому від цього гірше буде? Не депутатам та президенту, а простим смертним людям", - стискає агітаційну газету Валентин Космина.

Частина людей із колони біля адміністрації перемістилась до сцени регіоналів. З криками "Ганьба!", "Банду геть!" пробують вилізти на сцену. На ній виступає із закликами до Євросоюзу  керівник фракції Партії регіонів у міській раді Ігор Мельников. Його погрожують скинути зі сцени, жінки тицяють дулі.

За кілька хвилин, щоб уникнути сутички між учасниками двох мітингів, міліція від стін обласної ради перебігає на площу до сцени регіоналів.

"Що вони людям очі замилюють!? Тут регіонали розповідають про євроінтеграцію, а вчора сам же уряд Януковича вирішив призупинити процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС. Новини на власні очі дивився до пів на першу ночі",- фотографує телефоном опозиційних кандидатів Олексій Ноздровський.

На завершення мітингу  перед центральним входом до обласної ради жінки із місцевого колективу "Джерело" співають "Молитву за Україну" та  "Триста літ" Миколі Булатецькому та Леоніду Даценку. Після цього народ підхоплює й починає співати "Ще не вмерла Україна".

Близько 17.00 люди розходяться.

Зараз ви читаєте новину «"Візьму діда та сусідів — поїдемо з вилами в Київ і будемо стояти до останнього!" - у Черкасах на Майдан вийшли 2 тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути