пʼятниця, 22 листопада 2013 23:21

"Євроінтеграція - це мрія" - як українці святкували річницю Помаранчевої революції
10

- Прийшов за Євросоюз, але не тільки. Це ж дев'ята річниця Помаранчевої революції, а я в свій час віддав Майдану два місяці життя, - каже 47-річний Віктор Ломонос, голова Сумського обласного осередку ВГО "Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля". Він у накидає на плечі розписаний помаранчевий прапор. На ньому напис "Ющенко - ТАК!".

- Так, а за що ж іще, як не за ідею Євросоюзу? - перебиває його дебела брюнетка.

- А от Юлю не випустять, бо вона - загроза і для Януковича, і для опозиції, - продовжує чоловік. - Бо це ж не опозиція. Смішно, та й годі. Ну прийдуть люди, а хтось із них сказав про план дій? Ніхто ж не знає, що робити. А Юля тоді приходила і втолковувала нам, що робити, а що ні.

О 16:00 на Майдані Незалежності у Києві збирається близько тисячі активістів від КУПРу, "Спільної справи". Вчора прем'єр-міністр Микола Азаров розпорядився зупинити євроінтеграційний курс країни.

Тут міліціонери поставили металеву огорожу. Вони вишукувались в ряд, стоять в чорних дощовиках. Неподалік встановили вісім дерев'яних МАФів та основу для новорічної ялинки. Люди скандують: "Україна — це Європа", "Зека — геть". Вони обурені, махають жовто-блакитними прапорами. Жодного партійного прапору серед натовпу немає. У відповідь водії сигналять.

- Засуджую цю зраду, бо підтримую курс на ЄС. Хотіла подивитись скільки нас таких. Але поки їх мало. От коли буде не п'ять тисяч, а сто, тоді буде достатньо. Євроінтеграція - це мрія і впевненість в те, що Україна повинна бути європейською державою, і жити за нормальними законами, і мати серйозні цінності, - каже 70-річна Галина Білостоцька, киянка, колишній науковець. Вона натягує капюшон. Йде дощ. О 18:30 на Майдан вже близько двох тисяч людей.

- Нічого не хочу, лише подалі від Росії. Моє гасло - це геть від Москви. Я знав, що воно так і буде. Не вірив, що Янукович піде у Європу, не вірив, що він відпустить Тимошенко. На серці дуже важко. Думав, що буде легше. Неприємно, що так сталось, - скаржиться 65-річний Микола. Раніше він працював програмістом.

В центрі площі організатори акції поставили джип. З нього виступають лідери опозиції. Вони закликають українців вийти на Майдан в неділю.

- Я знаю, як людина військова - ця влада сильна. Не треба їх недооцінювати, - говорить опозиційний нардеп Анатолій Гриценко. - Одним Майданом, із такою чисельністю як зараз її не завалиш, як би щиро нам цього хотілось. Майданів має буде багато. По всій країні, і кожного разу чисельніше незалежно від погоди. Тоді, Янукович він змусить себе виконати нашу волю.

Учасники громадської акції "Підпису – ЄС!" Наталка Соколенко та Любов Вакуленко принесли велику інсталяцію у вигляді ручки.

Після виступів опозиціонерів люди не розходяться. Лідер "Свободи" Олег Тягнибок спускається в метро та роздає листівки із закликом прийти 24 листопада на акцію стосовно підтримки євроінтеграції.

- Ми зараз пороздаємо флаєра в метро, а потім відбудуться наші внутрішні збори. Збираємо "свободівців" із київської організації. Після того ми йдемо на Майдан, а потім будемо переходити на Європейську площу, оскільки о 23:00 ми розпочинаємо встановлення сцени для акції в неділю 24 листопада, - каже він. Політик наголосив, що "свободівці" ніч стерегтимуть сцену.

Зараз ви читаєте новину «"Євроінтеграція - це мрія" - як українці святкували річницю Помаранчевої революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути