четвер, 05 вересня 2013 18:28

Вірменія зрадила ЄС, вирішивши вступити у співпрацю з Москвою - ЗМІ

Вірменія зрадила ЄС, вирішивши вступити у співпрацю з Москвою - ЗМІ
Фото: vestnikkavkaza.net

Європейські дипломати на цьому тижні були ошелешені повідомленням про те , що Вірменія , що прагнула до зміцнення зв'язків з Євросоюзом , замість цього вступить до Митного союзу , очолюваний Росією , пише The Wall Street Journal .

Як відзначають автори статті Нафталі Бендевід і Лоренс Норман , це може сприяти перемозі Кремля в боротьбі з Брюсселем за вплив у регіоні.

"Тепер питання в тому , чи послідують інші колишні радянські республіки наприклад Вірменії " , - пишуть автори .

Передбачалося, що Вірменія парафує " асоціативну угоду" з ЄС на саміті в листопаді у Вільнюсі. Однак , за словами європейських чиновників, країни Митного союзу не можуть інтегруватися в ЄС, тому що по суті вони поступаються Росії своїм суверенітетом в торгових питаннях.

У Брюсселі майже ніхто не сумнівається, що різка зміна політики Вірменії пов'язано із зусиллями Москви, завдяки яким зближення з ЄС може дорого обійтися Вірменії. У Росії є потужний важіль тиску, так як вона є постачальником природного газу і може визначати ціни на паливо.

"Про тиск на Вірменію було відомо , і в цьому сенсі це не дивно , - сказав поляк Яцек Саріуш - Вольський , депутат Європарламенту від Польщі. - Але дивує той факт , що тиск здобуло успіх і Вірменію - силою, якщо хочете - змусили змінити своє рішення, і ми глибоко жалкуємо про це ".

Рішення Вірменії може означати проблеми для інших держав , що розглядають можливість зближення з ЄС. Зокрема , Україна повинна підписати довгоочікувана асоціативна угода з ЄС на саміті в листопаді, а Молдова і Грузія - парафувати подібні угоди .

"Загальний контекст - ось що викликає тривогу, - сказав Саріуш - Вольський. - Це тиск стосується всіх чотирьох країн ( включаючи Вірменію ) , рухомих до партнерства . Це частина більш широкої картини , і страх може породити ефект доміно ".

Нагадаємо , раніше експерт з питань Кавказу американського Фонду Карнегі Томас де Ваал заявив , що приєднання Вірменії до Митного союзу є сигналом для офіційного Києва . Росія таким чином дає знати Україні, що зробить все можливе, щоб і її приєднати до цього об'єднання .

Зараз ви читаєте новину «Вірменія зрадила ЄС, вирішивши вступити у співпрацю з Москвою - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути