Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2018 18:21

Війна на Донбасі перетворилась на конфлікт цивілізацій – Безсмертний

Війна на Донбасі перетворилась на конфлікт цивілізацій – Безсмертний
Політик Роман Безсмертний вважає, що формати Мінських і Нормандських переговорів не працюють. Фото: vybory.pravda.com.ua

Конфлікт на Донбасі перетворився цивілізаційне протистояння. Нашим інструментом в ньому має стати ініціативність, а не вичікування. Про це заявив політик і дипломат Роман Безсмертний під час дискусії "Як повернути окупований Донбас?" від Центру досліджень політичних цінностей 7 листопада.

"У війну на Донбасі втягнений весь світ – це цивілізаційне протистояння. Донбас сьогодні не можна заморозити, як Придністров'я. І саме тому нашим основним інструментом має бути ініціативність, а не вичікування.

Формати мінського і нормандського переговорних процесів не працюють. Як тільки вони "засинають", то конфлікт починає розширюватись і рости. Сьогодні нам потрібно шукати інші можливості для вирішення проблем на Донбасі. Але не маємо забувати, що Крим, Азов та Донбас – українська територія. Росія або отримає те, що хоче, або буде давати на світ через Україну. Тому додатково потрібно працювати над загальноєвропейською системою захисту.

Долю Мінську чекає і "Будапешт +", і "Женева+". Маємо знайти дієвий спосіб врегулювання конфлікту. Ми вже багато разів переконались у нежиттєздатності таких форматів. Світ змінився і Росія вжила інструментів, які знаходяться за рамками правил гри. Війни сьогодні більше у соціальних мережах та Інтернеті, а ми боремось як і 200 років тому. Місія України пояснити світові як змінити систему безпеки.

Маємо вийти на двосторонні перемовини із Москвою і навчити шанувати себе. У перемовинах повинні діяти на умовах, що Донбас і Крим – це наша територія і ніяких компромісів тут бути на може".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дістала безпорадність. Якщо берешся за справу - роби"

Найдовше доведеться працювати над реінтеграцією Донбасу в Україну, вважає політик.

"Чим більше розвивався конфлікт, тим більше було компромісів – вода за людей, електроенергія за території. Держава не помічала таких ситуацій. Нам казали: не тисніть на бойовиків. І ми відходили зі своїх позицій. Наша сьогоднішня ситуація стала можливою через бездіяльність. Ми розв'язали руки всім.

На наступного керівника держави ляже завдання сформувати дієздатну армію. Армія на параді і армія для війни – це різні речі. Зараз ситуація плачевна. На п'ятому році війні це могло стати початком відродження економіки і промисловості. Ресурси, які виділялись на армію, були стартовими для того, щоб це зробити. Бездіяльність посадових осіб заслуговує на кримінальну відповідальність.

Наша слабкість у нашій безвідповідальності. У безініціативній політиці не можне вижити жодна армія. А в нашій ситуації ми повинні бути суперактивними".

На думку Безсмертного, держава повинна вийти на діалог із мешканцями Донбасу.

"Сьогодні надзвичайно важливим є діалог. Нам потрібно зайняти позицію , що Донбас - це українська територія і там є українці. Це старт, щоб політики реалізували там соціальні проекти. Минуло літо, але не було жодної урядової програми для дітей з окупованих регіонів. Ці діти могли побути 3 місяців в абсолютно інших умовах, ніж ті, в яких вони живуть п'ять років. Але їх відпочинком займались тільки волонтери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в окупованому Донбасі не мають правового статусу – Безсмертний

Подолання фази бойових дій і мирна реінтеграція – різні речі. Перша можлива в короткі терміни, а друга – дуже довгий період. Над цим доведеться працювати. Нам доведеться терпляче вирішувати внутрішні проблеми".

Роман Безсмертний – колишній народний депутат, один з авторів Конституції України, дипломат. Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України з 2015 до 2016 року. Він вів перемовини про умови виборів на окупованих територіях та про можливість чи неможливість внесення змін до Конституції.

Зараз ви читаєте новину «Війна на Донбасі перетворилась на конфлікт цивілізацій – Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути