четвер, 26 вересня 2024 04:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Відомий політолог спрогнозував, якими можуть бути переговори між Україною та Росією

Відомий політолог спрогнозував, якими можуть бути переговори між Україною та Росією
Політолог Френсіс Фукуяма прогнозує припинення вогню, але не мир. Фото: radiosvoboda

На Україну чекають переговори про припинення вогню, а не про мир.

Звільнення всієї території України у кордонах 1991 року на даному етапі є дуже складним завданням. Так вважає американський професор зі світовим ім'ям, філософ та дослідник питань політики та міжнародних відносин Френсіс Фукуяма, пише "Європейська правда".

"Я не думаю, що у вас буде щось на кшталт перемоги 1945 року, коли Україна увійде до Москви, а Путін закінчить життя самогубством. Цього не станеться. Понад те, я вважаю, що здатність України звільнити всю територію у кордонах 1991 року – це дуже складне завдання на даному етапі. Та водночас для будь-якого українського лідера є політично неможливим підписати таку мирну угоду, яка віддасть Росії хоч метр української землі. Тому я думаю, що в реальності на нас чекають переговори про умови припинення вогню, а не про мир", – пояснив він в інтервʼю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Чехії заявив, що за підсумками війни Україна втратить свої території

За словами політолога, це дуже складне завдання. Але, на його думку, припинення вогню без згоди України на територіальні втрати є можливим.

"Це, я вважаю, саме те, над чим треба працювати. Тому що, як я вже сказав, наразі малореально, що кожен метр вашої території буде звільнений військовим шляхом", – додав Фукуяма.

Водночас відповідаючи на питання про те, чи не стане це паузою, після якої війну буде поновлено, він наголосив, що саме тому настільки важливим є вступ України до НАТО.

"Росію треба стримувати від нового нападу. Адже Україна не буде прагнути поновити війну після перемир'я. Це зробить Росія", – пояснив він.

При цьому, на думку Фукуями, в України є потужні стимули для того, щоб не повертати окуповані землі за будь-яку ціну. Так, великою проблемою є продовження ракетних атак РФ – і одного лише посилення ППО не вистачить.

"Це не дає стабільності. А якщо у майбутньому росіяни і далі запускатимуть 100 ракет туди, 100 сюди – це ж не буде дієвим перемир'ям, правда? Тому потрібна домовленість, що призведе до реального припинення вогню між сторонами. А після цього у вас має бути спосіб стримати можливість відновлення повномасштабної війни. І саме тут стає дуже важливим ваш вступ до НАТО або якийсь еквівалент членства – наприклад, тверда військова гарантія", – висловив він свою думку.

Як зазначив журналіст, таке припинення вогню буде лише тимчасовим – але й воно означатиме поступки обох сторін. Тож, аби змусити РФ піти на такий крок, "треба посилити біль, який відчувають Росія та росіяни через цю війну", наголосив політолог. Зокрема, він пропонує зробити непридатним для розміщення російських військ тимчасово окупований Крим.

"Крім того, я повністю підтримую право України завдати ударів углиб Росії. Російське цивільне населення насправді ще не відчуло війни. Тож ви маєте змусити їх усвідомити, що таке війна. Це дуже важливо", – каже Фукуяма.

Він додав, що РФ ніколи не погодиться на припинення вогню, поки не відчує, що мусить це зробити. Зараз же ні Росія, ні росіяни не відчувають достатньо страждань, щоб це сталося.

І якщо цей біль буде достатньо сильним, РФ доведеться йти на поступки, навіть якщо при владі залишатиметься диктатор Путін.

"Навіть зараз у російській армії – серйозний кадровий голод. Це одна з причин, чому Росія не змогла по-справжньому відповісти на ваше вторгнення до Курщини", – резюмував Френсіс Фукуяма.

Міністр оборони Китаю закликав Україну до примирення з Росією. Чим гостріший конфлікт, тим більше не можна відмовитися від діалогу, заявив очільник оборонного відомства КНР Дун Цзюна.

Президент України Володимир Зеленський розкритикував мирний план Китаю. Він назвав його "деструктивним" і заздалегідь узгодженим із Кремлем. Президент впевнений, що цей план є лише "політичною заявою" і не враховує реальної ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Відомий політолог спрогнозував, якими можуть бути переговори між Україною та Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути