середа, 26 липня 2023 23:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Відбулась зустріч НАТО-Україна: що обговорили

Відбулась зустріч НАТО-Україна: що обговорили
Відбулося засідання Ради Україна-НАТО. Фото: dpsu.gov.ua

Сьогодні відбулося засідання Ради Україна-НАТО.

Учасники обговорили безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні після виходу Російської Федерації з Чорноморської зернової ініціативи. Про це повідомив сайт Північноатлантичного альянсу.

На засіданні Ради головував заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

"Члени Альянсу і Україна рішуче засудили рішення Росії вийти з Чорноморської зернової угоди і її цілеспрямовані спроби зупинити український сільськогосподарський експорт, від якого залежать сотні мільйонів людей в усьому світі", ‒ сказано у заяві.

Також засудили нещодавні російські ракетні атаки на Одесу, Миколаїв та інші портові міста.

Росія продовжує демонструвати повну неповагу до міжнародного права та людей у всьому світі, які залежать від українського зерна, сказав Джоане.

"Росія погрожує цивільним суднам, тероризує мирні міста і своїми жорстокими ударами знищує частину світової культурної спадщини. НАТО єдиний. Ми солідарні з нашими чорноморськими союзниками, ми продовжуватимемо захищати одне одного і продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", ‒ заявив заступник генсека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче заморити голодом 400 млн людей: Зеленський поговорив із Ердоганом

"Дії Росії також створюють значні ризики для стабільності Чорноморського регіону, який має стратегічне значення для НАТО. Члени Альянсу посилюють підтримку України і підвищують нашу пильність. Ми залишаємось готовими захищати кожен сантиметр території Альянсу від будь-якої агресії", ‒ сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Члени Альянсу також чітко дали зрозуміти, що вони і надалі надаватимуть Україні значну військову, економічну і гуманітарну допомогу", ‒ йдеться у заяві.

НАТО заявили, що посилюють спостереження і розвідку у Чорноморському регіоні, зокрема за допомогою морських патрульних літаків і безпілотників.

17 липня у Кремлі заявили, що РФ відмовляються продовжувати дію зернової угоди. Росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Того ж дня президент України Володимир Зеленський надіслав листи президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Вночі 23 липня російські війська випустили по Одещині 19 ракет різних типів. Протиповітряна оборона збила дев'ять.

Внаслідок російської атаки було зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор, пошкоджено 25 пам'яток архітектури. Від ворожої атаки в Одесі загинула людина. 20 людей отримали травми, серед них четверо дітей.

Зараз ви читаєте новину «Відбулась зустріч НАТО-Україна: що обговорили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути