субота, 01 червня 2013 15:30

"Вибори у Києві мають відбутися цього року" - Степан Гавриш

"Вибори у Києві мають відбутися цього року" - Степан Гавриш
Степан Гавриш. Фото: lenta-ua.net

Конституційний суд України ухвалив рішення чергові вибори місцевих рад Києва та Тернополя, а також мера Києва, мають відбутися в жовтні 2015 року. Екс-заступник голови РНБО Степан Гавриш вважає, що таким чином суд вийшов за межі своїх повноважень. Так він прокоментував ситуацію Gazeta.ua.

"Без сумніву рішення Конституційного суду щодо призначення виборів у Києві у 2015 році замовлене владою і є прямим втручанням у політику країни. Конституційний суд повинне діяти відповідно до Конституції, виходячи із її буквального змісту. У цьому випадку він надзвичайно широко тлумачив основний документ держави. З іншого боку — він ще й вийшов за межі своїх повноважень, допустив дуже складні та ще й упереджені оціночні судження", - пояснив він.

Водночас Гавриш зазначив, що у "тексті рішення немає слів "Київ" чи "вибори у Києві".

"Це означає, що Конституційний суд відчуває незручність, приймаючи такі рішень. Мова йде про маніпулювання Конституцією. Це відбулося не вперше. Колись він уже відмінив одну Конституцію і призначив іншу. Відтоді очікувати від нього якихось правових рішень вже не варто. Він керується виянтково політичними інтересами", - вважає політик.

"Так судді намагаються уникнути надзвичайно гострої критики і дискусій щодо нелегітимності рішення щодо виборів у Києві, -додав він. - А воно потрібне владі як інструмент керування виборчим процесом у столиці під час президентських виборів у 2015 році".

У цій ситуації важлива не позиція жителів Києва, а дотримання законів, каже політик.

"Не взявся б говорити про позицію виборців у столиці, їхні настрої, позицію опозиції та влади щодо київських виборів. Важливо інше - ми знищуємо усі елементи права в країні. Відступаємо від нього ще далі, ніж це було у Радянському Союзі", - пояснив Гавриш.

Експерт впевнений, що ліквідувати Конституційний суд таки необхідно.

"Яценюк казав, що нова політична еліта, яка прийде після цієї влади, буде вимагати ліквідації Конституційного суду. Його функції передадуть Верховному суду. Це теж є великою небезпекою. Але має відбутися. При цій системі управління Конституційним судом, тиском на нього, підбором кадрів, сформувався найгірший склад професіоналів. Вони не мають достатньої юридичної бази, запасу знань, щоб приймати подібні рішення. Тож стають легким суб'єктом для маніпулювання", - запевнив Гавриш.

"Конституція чітко визначає термін виборів у Києві, - вважає він. - Вони повинні відбутися саме цього року. Дискусія може торкатися лише певного місяця. Це питання демократії та іміджу самої країни".

Зараз ви читаєте новину «"Вибори у Києві мають відбутися цього року" - Степан Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути