субота, 01 червня 2013 14:28

В Києві будуть позачергові вибори - Ключковський

В Києві будуть позачергові вибори - Ключковський
Юрій Ключковський. Фото: mega-reporter.com

Конституційний Суд у своєму роз'ясненні щодо місцевих виборів наголосив, що чергові вибори в Києві повинні проводитися в жовтні 2015 році. Ініціатором звернення виступили депутати від Партії регіонів. Але це рішення суду не стосується позачергових виборів. Феміда дає можливість Верховній Раді призначити вибори столичного голови в будь-який час, сказав в інтервю Gazeta ua колишній нардеп та представник кандидата в президенти Віктора Ющенка в Центрвиборчкомі Юрій Ключковський.

- Парламент не може продовжувати підвішений стан з виборами мера та міської ради в Києві, - каже Юрій Ключковський. - Хтось прийняв рішення про продовження повноважень теперішньої Київради? Ні. Верховна Рада має право прийняти рішення про продовження повноважень? Ні. Та й Конституційний суд сказав тільки те, що сказав. Він пояснив, що чергові місцеві вибори мають відбутися в жовтні 2015 року. Слова "Київ" ні в резолюційній частині, ні в мотивувальній немає.

Єдине, про що висловився КС — повноваження депутатів можуть продовжити, якщо це потрібно для вирішення питання про строки продовження виборів. Одна суд не сказав, хто уповноважений приймати таке рішення. У будь-якому випадку, Верховна Рада не може прийняти таке рішення. Її повноваження визначення Конституцією України. Хто прийме рішення, що після закінчення строків повноваження теперішньої Київради ця рада легітимна? Та ніхто. Якщо хтось наважиться, то хай спробує. Таке рішення дуже легко буде визнане неконституційним, бо Конституція не дає таких повноважень не одному органу в нашій державі.

Чому Конституційний суд нічого не казав про позачергові вибори?

- Так він і не повинен це робити. По-перше, якщо тлумачити рішення КС, який каже, що чергові вибори мають відбутись 2015 року, то це означає, що можна хоч сьогодні призначати позачергові вибори в Києві. Це повноваження Верховної Ради. По-друге, оскільки суд нічого не сказав про міського голову, то залишається норма закону. Вона каже, що в разі складання повноважень мером, через 60 днів мають бути призначені вибори. А те, що київський міський голова склав повноваження достроково засвідчується тим, що його повноваження виконує секретар ради.

Верховна Рада може не призначити позачергові вибори мера?

- Повноваження призначити позачергові вибори — це конституційне зобов'язання парламенту. Хочуть вони там, чи не хочуть, але не призначати вибори київського міського голови вони не мають права. Тому в Києві будуть позачергові вибори.

Ну а раптом рішення призначення виборів не буде?

- Тоді це чергова сваволя влади та більшості в парламенті, яка показує, що їм щиро плювати на всі закони та Конституцію.

Якщо виборів не буде, це стане черговим приводом для критики від Євросоюзу?

- Безумовно. Це кричущий приклад неповаги до Конституції, вибіркового правосуддя. Для європейців продовження повноважень без виборів — класичний приклад узурпації влади

Що може зробити опозиція?

- Вона у меншості. Ну максимум висловлять свою думку. Від узурпації влади має захищати закон і Конституція, а коли вони цього не роблять, то буремний народ має сказати своє слово.

Чому такий шум довкола столиці?

- Тут відбуваються всі завершальні політичні події. Це стратегічно місто для виборів президента. Зараз владу задовольняє відсутність місцевого самоврядування в Києві. Вони мають слухняну Київраду, районні ради - розпустили. Повний контроль над містом забезпечений. Київ — місто, яке не користується правами на місцеве самоврядування. І це все всупереч Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «В Києві будуть позачергові вибори - Ключковський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути