пʼятниця, 31 травня 2013 14:15

Опозиція має спершу стати опозицією, щоб впливати на ситуацію у Києві, а не "курити бамбук" - Чорновіл

 Опозиція має спершу стати опозицією, щоб впливати на ситуацію у Києві, а не "курити бамбук" - Чорновіл
Тарас Чорновіл. Фото: novaya.com.ua

Конституційний cуд оголосив у четвер антиконституційне рішення, згідно з яким вибори депутатів Київради і столичного міського голови мають відбуватися в 2015 році. Проте жодних юридичних наслідків цього не буде, вважає екс-нардеп Тарас Чорновіл. Про це він розповів у інтерв'ю Gazeta.ua.

Як варто розцінювати рішення Конституційного суду щодо виборів у Києві?

- У ньому є два моменти, які кардинально розходяться. Один — конституційно чіткий, другий — абсолютно антиконституційний. КС вже не вперше приймає антиконституційне рішення, яке напряму суперечить Конституції України. Це абсурд.

Перша частина — про чергові вибори. Так, вони сказали, що відповідно до тих змін, які в відбулися в Конституції, що чергові вибори мають пройти одночасно. Так, це правильно, що вони мають відбутися в 2015 році. Тільки є один нюанс — це стосується виключно чергових виборів.

Є норма Конституції, згідно із якою, існують терміни, на які обираються ради. Будь-яке затримання цього терміну означає втрату повноважень, правочинності органів. Тобто це означає, що починається процес самоуправства. Це узурпація влади, тобто вчинення кримінальних дій. Після першої частини КС був змушений винести наступний пункт:

"У зв'язку із тим, що 2 червня закінчується п'ятирічний термін чергового перебування Київської міської ради, саме в Києві мають відбутися позачергові вибори", і далі трактувати, що нова облрала рада і міський голова будуть перебувати при владі не повний термін, а обиратимуться до 2015 року. Але в силу політичної кон'юнктури, КС виніс положення, яким унеможливив позачергові вибори, що є повним абсурдом, хоча і не має права скасовувати обмеження щодо термінів повноважень тієї чи іншої ради.

Чи є можливість, що до 2015 року Рада таки призначить вибори в столиці?

- Я не уявляю, як це можна зробити після рішення Конституційного суду. Тут хіба що має відбутися настільки жорстке обурення громадськості, щоби влада зрозуміла: жартувати із такими порушеннями, як порушення Конституції не можна. Тоді швиденько КС вигадає якусь підставу. А він у нас це вміє робити, в черговий раз щось збреше.

Що для цього має статися?

- Для цього має Київ стати на вуха, але ми бачимо, що кияни особливо не висловлюють зацікавленості до того, кого їм обирати та хто буде правити. Масових протестів, окрім активістів політичних сил, ніхто не проявляє. Це пов'язано із багатьма причинами. Зокрема, із тим, що кияни вже колись наскочили на фактор позачергових виборів 2008 року, коли хотіли усунути Черновецького.

Тимошенко хотіла на його місце поставити Турчинова. В результаті Черновецький отримав в раді набагато більше своїх представників, ніж мав до того. Кияни, вже не довіряючи нікому, просто не думають, що із цими виборами для них щось зміниться. Тому масових страйків в Києві не відбудеться, а влада й надалі зможе спокійно узурповувати правління в Києві.

Яким має бути план дій опозиції за таких умов?

- Опозиції, для початку, треба стати опозицією, а не тим, чим вона є на сьогоднішній день. Тоді, можливо, вона зможе щось робити. А що робити Яценюкам, Катеринчукам, які мріють повисовувати когось на вибори? Не знаю, що їм робити, поки лише сидіти, та "курити бамбук".

Київрада протягом двох років прийматиме рішення. Яка доля цих рішень? Чи відмінять їх після 2015?

- Хто буде їх відміняти? Адже юридичних наслідків цього не буде жодних. Оскільки рішення вступлять в силу, та почнуть виконуватися. Будуть реалізовані в матеріальній формі. Як потім можна скасовувати рішення, які вже пройшли? Як скасувати рішення, наприклад, щодо місцевого бюджету, якщо вже витрачені гроші? Механізмів для цього немає.

При можливій зміні влади, чи засудять суддів за такі рішення?

- Ніхто їх не буде саджати. Красиво прийде нова влада, якщо дійсно зможе опанувати ситуацію в країні, а не як в часи Ющенка та Тимошенко, коли між собою всі сварилися.  Якщо повноцінно прийде влада, то всі побіжать до них. А новій владі юридична та конституційна чистота не особливо потрібна буде. Їм так само потрібні будуть судді, які будуть виносити неконституційні рішення на їхню користь. Нічого з ними не станеться, все буде у порядку.

Яким чином реагуватимуть західні партнери на нинішні події?

- Очевидно, що будуть реагувати, бо для Заходу це є абсолютним нонсенсом. Узурпація — це неприпустимо. Захід вже дивиться на нас, як на молодших братів по розуму, з якими просто треба співіснувати, вчити основ демократії, а в такому випадку чекати щось — не реально. Тому, питання буде поставлено, але від Заходу захочуть відкупитись поступками, якимись дуже банальними.

Зараз ви читаєте новину « Опозиція має спершу стати опозицією, щоб впливати на ситуацію у Києві, а не "курити бамбук" - Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути