Ексклюзиви
вівторок, 04 жовтня 2011 18:48

Венеціанська комісія рекомендувала зберегти пропорційну систему виборів в Україні

Венеціанська комісія рекомендувала зберегти пропорційну систему виборів в Україні

Венеціанська комісія оприлюднить свою позицію щодо законопроекту про парламентські вибори в Україні наступного тижня. Про це повідомив у вівторок в Страсбурзі на прес-конференції секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

"Наша оцінка така: з одного боку, ми повинні сказати, що українська влада, Міністерство юстиції і робоча група доклали достатньо зусиль, щоб поліпшити деталі виборчого закону. І це - позитивна сторона. Але є також менш позитивна сторона", - сказав він.

Маркерт нагадав, досі в Україні була пропорційна система з 3% прохідним бар'єром.

"Що нам не подобається в цій системі, і що, як я думаю, не подобається більшості людей в Україні, так це система з єдиним національним списком, де немає жодного виборчого округу, що означає, чи ти у Києві, чи в Донецьку, у тебе - той же кандидат", - описав коротко секретар комісії.

У зв'язку з цим він нагадав, що Венеціанська комісія рекомендувала "зберегти пропорційну систему, але просуватися до системи регіональних списків, до системи відкритих списків, щоб виборці могли позначити, хто є кандидатом, якому вони віддають перевагу".

Разом з тим, як зазначив Маркерт, запропонований законопроект "повністю змінює виборчу систему, який передбачає повернення до змішаної системи" зі збільшенням прохідного бар'єру до 5%, заборона участі блоків.

"Тому буде важче (політичним партіям — ред.) потрапити в парламент, а інша половина депутатів буде обиратися в одномандатному окрузі", - вважає він.

"Наші рекомендації чітко полягали в тому, щоб не повертатися до цієї системи. Також об'єднана опозиція України чітко нам сказала, що вона повністю проти зміни системи, що вони хочуть зберегти існуюче виборче законодавство. З нашої точки зору, виборча система має бути змінена широким консенсусом політичних сил", - впевнений Маркерт.

Іншою проблемою секретар Венеціанської комісії назвав кордони мажоритарних округів, оскільки "кожна партія буде намагатися проводити їх на користь свого кандидата".

"Це дуже складне питання, яке займає багато часу. І у нас є занепокоєння, що зараз для виборів наступного року в цьому відношенні нічого насправді не було зроблено, немає критеріїв, як вирішувати кордони вони не були визначені. Це наша основна стурбованість, в іншому закон надає гарну основу для майбутніх виборів", - підкреслив він.

Раніше повідомлялося, запровадження змішаної виборчої системи щонайменше удвічі збільшить витрати на проведення виборів. Про на презентації автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" заявив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера.

Зараз ви читаєте новину «Венеціанська комісія рекомендувала зберегти пропорційну систему виборів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути