понеділок, 03 жовтня 2011 13:36

ЦВК: Вибори за змішаною системою витягнуть з бюджету вдвічі більше грошей

ЦВК: Вибори за змішаною системою витягнуть з бюджету вдвічі більше грошей

Запровадження змішаної виборчої системи щонайменше удвічі збільшить витрати на проведення виборів.

Про це сьогодні презентації автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" заявив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера, повідомив кореспондент Gazeta.ua.

"Запровадження змішаної виборчої системи додасть роботи. Більше того, доведеться витратити набагато більше коштів. Не знаю, як в умовах фінансової кризи можна створювати такі проекти, які тільки збільшують кошторис проведення виборів", - сказав чиновник.

За його словами, на минулих виборах президента один бюлетень коштував близько 80 коп., а зараз собівартість бюлетеня становитиме приблизно 95 коп. У той же час, заявив Магера, кількість бюлетенів доведеться збільшити удвічі.

"Тобто один бюлетень загальнодержавного виборчого округу та один в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі. Таких округів 225 по всій Україні. Ми маємо приблизно 36 мільйонів виборці, додаємо 2% резервних бюлетенів і отримуємо близько 80 мільйонів бюлетенів, які треба буде виготовити. На це витратять приблизно 80 мільйонів гривень", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемога на виборах буде коштувати до $5 млн - Черненко

Заступник голови ЦВК критично висловився на адресу змішаної системи виборів.

"Змішана система має чимало недоліків, зокрема, у своїй ідеології. Зараз багато критикують Венеціанську комісію, що вона не мала права вказувати на вид виборчої системи. Я думаю, ця критика несправедлива. У попередньому висновку "Венеціанки" мова йшла в історичному аспекті застосування цієї системи. Її використання у 1998-2002 роках показало чимало слабких місць. У першу чергу, це питання, які стосуються мажоритарних виборчих округів, це питання реєстрації і висування кандидатів, питання формування виборчих комісій. Із цими проблемами ми зіштовхнулися ще 10 років тому, і повертатися на 10 років назад - це не є найвдалішим рішенням", - підкреслив Магера.

"У попередній рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи нам рекомендували проводити вибори за регіональними виборчими списками. Був створений проект виборчого кодексу. І цей проект отримав позитивні висновки Ради Європи і Венеціанської комісії. Залишилося тільки прийняти рішення у парламенті щодо цього проекту. Але парламент не має політичної волі його розглянути і приймати якісь рішення. Не знаю чому, але його і досі не розглянули", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «ЦВК: Вибори за змішаною системою витягнуть з бюджету вдвічі більше грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути