вівторок, 25 січня 2022 21:10

В українські дороги вбухали у 10 разів більше грошей, ніж на армію - розслідування

В українські дороги вбухали у 10 разів більше грошей, ніж на армію - розслідування
2021 року уряд витратив на будівництво доріг у 10 разів більше грошей, ніж на армію - "Наші гроші". Фото: facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua

Торік на закупівлі для ремонту доріг Кабмін витратив майже удесятеро більше коштів, ніж на матеріальне забезпечення армії. Потреби Укравтодору склали 347,7 млрд грн, а Міноборони – 36 млрд грн.

При цьому за останні п'ять років закупівель на військові потреби провели на 147 млрд грн. На тендери, пов'язані з ремонтами доріг – на 635 млрд грн, ідеться в розслідуванні "Наші гроші".

Журналісти проаналізували дані електронної системи публічних закупівель Prozorro з 2017-го по 2021 рік. П'ять років тому користуватися системою почали усі державні замовники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку й Криму проголосимо новий Акт злуки - Зеленський на відкритті найбільшого вантового мосту

За цей період Міністерство оборони на 63 млрд грн закупило харчів, палива та спорядження. Також провело тендери на ремонт військової техніки. Орім того, на Державне оборонне замовлення заклали в бюджет ще 84 млрд грн. Кошти витрачалися на боєприпаси, техніку, зброю. Інформація про такі закупівлі засекречена та проводиться через Prozorro. Загальна сума на закупівлі за п'ять років склала 147 млрд грн, зазначили журналісти.

За цей же період служби Укравтодору, стверджують розслідувачі, провели тендери на 635 млрд грн. Наприклад, торік на асфальтування витратили у десять разів більше, ніж на матеріальне забезпечення Збройних сил України.

Програму президента "Велике будівництво" оголосили у березні 2020 року. Її координує в Офісі президента заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Україна втратила на програмі 55 млрд грн, порахували журналісти.

Армія України стала сильнішою, ніж була 2014 року. Однак самостійно зупинити країну-агресора Росію в разі її повномасштабного нападу не зможе. Причина - брак озброєння та фінансування. На випадок війни лише надання сучасної зброї від західних партнерів може забезпечити Україні захист, вважає інформаційне агенство Bloomberg.

Зараз ви читаєте новину «В українські дороги вбухали у 10 разів більше грошей, ніж на армію - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути