пʼятниця, 03 грудня 2021 12:25

Україна втратила на "Великому будівництві" Зеленського 55 млрд грн

Україна втратила на "Великому будівництві" Зеленського 55 млрд грн
Програму оплачують із кишень українців.

Україна втратила 55 млрд грн на програмі президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Про це розповіла журналістка ZN.UA Юлія Самаєва у відеоблозі.

"Ми всієї країною працюємо на "Велике будівництво" Зеленського. Навіть не пошкодували ковідний фонд, вкатавши в асфальт половину його коштів.

Вже вклали в дороги майже 300 мільярдів гривень. Наших із вами. Адже саме за кошти платників податків будують дороги в країні. І начебто все гаразд. Якби не одне але. У цивілізованому світі за таке величезне фінансування - 10 мільярдів доларів - змагалася б сотня компаній. І завдяки конкуренції ціна на торгах знижувалася б щонайменше на 15 відсотків", - сказала журналістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінець епохи бідності: мати "слуги народу" придбала нерухомості на 14,5 млн грн

Натомість в Україні 75% усього дорожнього фінансування розподілили лише сім компаній. Це так званий "дорожній картель", який із дозволу влади працює на ринку будівництва.

В областях одна-дві компанії займають щонайменше 60% ринку. А в Тернопільській та Івано-Франківській областях - усі 80%.

"Завдяки завищеним цінам картелю вартість дорожніх робіт зросла вдвічі. Якщо 2019-го поточний середній ремонт кілометру коштував п'ять мільйонів, то 2020 року вже 11.

Але найгірше інше. Через брак конкуренції вартість на торгах картелю не знижується. Падає в найкращому випадку на 5,3 відсотка чи один відсоток. Решта - це надприбутки, які картель залишає собі. Ці ж 55 мільярдів гривень", - розповіла журналістка.

Програму президента "Велике будівництво" оголосили торік у березні. Її координує в Офісі президента заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, а гроші виділяють із державного бюджету.

На будівництво аеродрому в Дніпрі, яке анонсував президент Зеленський, із держбюджету переплатять 1,7 млрд грн через завищення в півтора раза вартості робіт, повідомляли ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Україна втратила на "Великому будівництві" Зеленського 55 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути