Ексклюзиви
понеділок, 14 квітня 2014 20:05

В олігархів залишились ілюзії щодо Сходу України - експерт

В олігархів залишились ілюзії щодо Сходу України - експерт
Євгеній Золотарьов.Фото:pravo-znaty.org.ua

На промислові регіони Сходу чекає соціальна, економічна та ідеологічна криза. Не зважаючи на це, олігархи продовжують торгуватись з чинною владою та розпалювати сепаратистські настрої.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політичний експерт Євген Золотарьов.

"Слово олігарх на Сході однозначно асоціюється з Ренатом Ахметовим. У нього також є ілюзія, що Росія й надалі залишатиме якісь бізнес-преференції. Але це ілюзія і сам Ахметов разом із своїм оточенням скоро про це пошкодує. Йде робота по лінії правоохоронних структур, де їм обіцяють в рази більшу зарплату. Це обман. Ніхто їх не збирається приєднувати до Росії, але для дестабілізації обіцянок достатньо", - розповів політолог.

Вирішити швидко проблему сепаратизму на Сході неможливо. За будь-якого сценарію промислові регіони будуть переживати кризу.

"Очікується глибокий соціальний колапс. Періодично виринатиме питання про доцільність перебування в складі України. Краще уже зараз починати чесно говорити людям про ризики. Процес модернізації цих територій буде тривалим і болісним. Владі треба називати аргументи, чому у складі України модернізація проходитиме швидше. Наводити приклади, чим небезпечний статус невизнаних територій. Грамотна інформаційна політика може допомогти у вирішенні питання сепаратизму", - вважає Золотарьов.

Зауважимо, виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов запропонував провести всеукраїнський референдум щодо визначеності статусу Сходу.

"Ідея референдуми непогана, проте технологічно це складно реалізувати. В умовах слабкої української держави реалізувати це неможливо. Росія матиме нагоду остаточно розхитати суспільство. Найголовніше - президентські вибори, аби вони відбулись за будь-якої погоди. До референдуму повернемось, коли вибудуємо вертикаль державної влади та здійснимо першочергові реформи. Більшість громадян України відчули себе фахівцями в боротьбі з терористами. Проте в Україні практично немає дієвої правоохоронної системи, міліції і СБУ, майже немає армії. Ми країна, яка не воювала останні 70 років і дуже мало фахівців, які могли б боротись з терористами. Час політичного діалогу вичерпався, тому антитерористична операція виправдана. Наскільки буде дієвою - покаже час", - резюмував політичний експерт.

Нагадаємо 13 квітня Турчинов заявив, що Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення залучити до проведення антитерористичної операції на сході України військовослужбовців Збройних сил України.

"РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України", - заявив він у неділю ввечері на телеканалі "Рада".

Зараз ви читаєте новину «В олігархів залишились ілюзії щодо Сходу України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути