четвер, 30 серпня 2012 16:48

В окружних комісіях буде армія людей, які спостерігатимуть один за одним - політолог

В окружних комісіях буде армія людей, які спостерігатимуть один за одним - політолог
Тарас Березовець: У "Удару" буде можливість спостерігати за процесом в ОВК. Фото: obozrevatel.com

Не включення "УДАРу" та "Свободи" до складу окружних виборчих комісій не спричинить масових порушень.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Тарас Березовець, коментуючи те, що партія "УДАР" підтримала судовий позов ВО "Свобода" до Центральної виборчої комісії з приводу формування окружних виборчих комісій.

Політолог переконаний, що не включення цих партій суттєво ні на що не вплине і зманіпулювати під час підрахунку голосів буде складно.

"ОВК реально суттєво вплинути на підсумки голосування не може. Закон прописано таким чином, що буде армія представників різних людей в окружкомах. Буде представлена "Батьківщина", і всі інші партнери по дільничних комісіях. Крім того, будуть представники не тільки партій, а й кандидатів по округах. Також будуть і спостерігачі, як міжнародні, так і українські", - пояснив експерт.

Березовець нагадав, що по Україні загалом кандидатів-мажоритарників близько 6 тисяч і кожен з них буде наймати армію спостерігачів і членів комісії.

"Буде ситуація, коли всі стежать за всіма. "УДАР" не отримала в ОВК мандати, але там будуть представники "Батьківщини" і інших опозиційних партій, а вони зайдуть зі своїми спостерігачі в територіальні комісії. Всі можливості спостереження за процесом у них будуть", - додав політолог.

Водночас, на думку експерта, ця ситуація все рівно не є позитивною і викликає певні побоювання щодо можливих маніпуляцій.

"Така ситуація не є нормальною, коли партії, які ідуть за рейтингом на третьому чи п'ятому місці, не включено до складу комісій. З іншого боку, хоч вони і подають претензії, але ж у них саме до процесу жеребкування жодних претензій немає. Все відбувалося публічно. Чому так сталося, що вони не потрапили — тут мабуть є доля випадку. Я не вважаю, що це нормально, звичайно, вони повинні мати своїх представників в ОВК. Але якщо їх немає там, то вони їх компенсують на рівні дільничних комісій", - переконаний Березовець.

Водночас, політолог вважає масові позови до суду з приводу роботи ЦВК спеціальною тактикою кандидатів.

"Це така стратегія — завалювати ЦВК своїми позовами. Таким чином кандидати намагаються привернути увагу медіа та громадськості до себе. З іншого боку, це свідчення того, що ЦВК та її функція ще більше зросла під час передвиборної кампанії. Всі розуміють, що зараз від професійності ЦВК залежить чистота виборчого процесу. Комісія і кожен її член важливі в ухваленні рішення, щоб вибори потім було оцінено як такі, що відповідають законодавству", - наголосив політолог.

Нагадаємо, що за підсумками жеребкування, проведеного ЦВК, право на включення своїх кандидатур до складу окружних комісій крім п'яти парламентських фракцій отримали 19 партій з 81, які подали подання.

Зараз ви читаєте новину «В окружних комісіях буде армія людей, які спостерігатимуть один за одним - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути