Ексклюзиви
пʼятниця, 29 березня 2013 15:10

В Івано-Франківську хочуть покарати вандалів, які пошкодили пам'ятники Бандері і Шухевичу

В Івано-Франківську хочуть покарати вандалів, які пошкодили пам'ятники Бандері і Шухевичу
Пам'ятник Бандері невідомі пошкодили 7 березня 2013 року у с. Грабівка Калуського району. Фото: tyzhden.ua

Івано-Франківська обласна рада вимагає від правоохоронних органів області розслідувати факти пошкоджень 7 березня 2013 року пам'ятників провідникові Організації українських націоналістів Степану Бандері у селі Грабівка Калуського району та Головнокомандуючому Української повстанської армії Роману Шухевичу в селі Тюдів Косівського району.

"Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вимагаємо від органів внутрішніх справ, прокуратури та управління СБУ в Івано-Франківській області проведення повного, всебічного і неупередженого розслідування актів вандалізму над пам'ятниками Роману Шухевичу в селі Тюдів Косівського району та Степану Бандері у селі Грабівка Калуського району, та надання докладного публічного звіту про здійснені заходи", - йдеться у зверненні до керівників управлінь МВС та СБУ, прокурора Івано-Франківської області, яке прийняла сесія Івано-Франківської облради в п'ятницю.

Депутати вказують, що "актами осквернення пам'ятників символам національно-визвольної боротьби, які були пошкоджені і облиті фарбою" напередодні річниці з дня народження Тараса Шевченка, "вандали нанесли грубий удар по національній свідомості, почуттях і спільній історичній пам'яті громади області, стали викликом кожному, хто любить українську історію та її героїв".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти готові платити за інформацію про пошкоджувачів пам'ятника Бандері

На думку депутатів, "такі варварські дії - безпосередній наслідок українофобської політики чинного режиму", а "одночасне демонстративне руйнування національних святинь і в інших містах Західної України свідчить про спланованість акції антиукраїнських сил".

Депутати нагадують, що ОУН і УПА рішенням Вищого адміністративного суду України від 16 січня 2013 року "остаточно визнані учасниками боротьби за незалежність України".

"Ми пам'ятаємо, як блискавично були знайдені ті, хто справедливо спиляв бюст кату українського народу Сталіну в Запоріжжі, і в догоду новітньої путінської імперії цих патріотів засадили в СІЗО і вчинили над ними судову розправу. Водночас, коли були сплюндровані пам'ятки справжнім українським героям, яких визнав народ, представники силових відомств Прикарпаття мовчать і не проявляють своєї блискавичної реакції", - йдеться у зверненні.

Депутати також закликають жителів області та "усіх патріотів України стати на захист пам'ятних знаків та символів національним героям України".

Зараз ви читаєте новину «В Івано-Франківську хочуть покарати вандалів, які пошкодили пам'ятники Бандері і Шухевичу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути