неділя, 24 листопада 2013 11:29

Спецтема: Євромайдан-2013

У Донецьку поминальну молитву за жертвами Голодомору поєднали з агітацією за ЄС
10

Фото: Фото: Тетяна ЗАРОВНА

В траурній ході, що відбулася в Донецьку 23 листопада, взяли участь приблизно 150 осіб. Представники опозиції, нащадки репресованих та молоді учасники "євромайдану", який стихійно стартував в Донецьку в четвер.

Учасники пройшлися колоною по центральній вулиці Донецька. "Свободівці" несли партійні прапори та прапори Української повстанської армії. Інші громадяни - фотографії своїх предків та власноручно виготовлені плакати. На одному з них було написано: "Нарешті геноцид визнали. Але так, ніби він стався не в Україні і не з українцями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вселенський патріарх записав звернення до українців з нагоди річниці Голодомору

Хода завершилася біля пам'ятника Кобзареві. Там присутні запалили поминальні свічки та виклали лампадки у формі хреста. Потім на прохання священика всі разом вимовили слова покаяння. У молитві попросили в Господа пробачення за свої гріхи та гріхи жертв Голодомору.

Після святого отця з промовами звернулися партійні та громадські діячі. Вони говорили не лише про геноцид 1932-33 років, засуджували радянську історію України.

- На Донеччині жертв Голодомору люди почали поминати вже з 1989 року, а влада - тільки з 1998-го. Спочатку лише на Рутченковському полі - там, де поховані жертви репресій - за різними даними від 50 до 80 тисяч безневинно убитих людей. Причому, перед війною там вбили навіть поранених червоноармійців та учнів ФЗУ - 500 чоловік, яких не встигли евакуювати, - нагадала Марія Олийник з "Просвіти".

- Чому український народ шматували, асимілювали різними методами і морили голодом? Це була плата за нашу бездержавность. Якщо в народу немає держави, його долю визначатимуть інші народи, - застеріг від "братського" союзу з Росією Артур Шевцов зі "Свободи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Голодомору в українців змінилась психіка

- Сьогодні навколо нас начебто цивілізація і немає голоду, але під прапорами донецької влади нас знову хочуть повернути туди, звідки ми ледве вирвалися. Тому ми повинні засудити злочинні дії нинішньої влади. Ми не хочемо назад - в совок. Ми хочемо туди, де є правда, де є захищеність. Нам треба вступатися за майбутнє. Щоб це нас більше не торкнулося. Потрібно оцінити те, що оголосив в четвер глава антинародного уряду і сказати їм, що Україна - це Європа, - закликав Денис Токар з "Батьківщини".

Промовці таврували владу і говорили, що Україні варто долучитися до сім'ї вільних європейських народів. Деяким учасникам зібрання, які оплакували своїх близьких, агітаційні виступи здалися зайвими.

В неділю в Донецьку заплановані відразу два мітинги за євроінтеграцію - один з них ініційований "Свободою", а другий - "Демократичним альянсом" та безпартійними користувачами соціальних мереж. Ці акції протесту пройдуть в один і той же час, але в різних місцях.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку поминальну молитву за жертвами Голодомору поєднали з агітацією за ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути