середа, 13 червня 2007 11:50

Ющенко: Путін посилив бажання України швидше вступити до НАТО

Президент України Віктор Ющенко серйозно сприйняв недавню погрозу президента Росії Володимира Путіна націлити на Європу балістичні ракети, і заявив, що подібні вислови тільки підсилили бажання його країни якнайшвидше вступити до НАТО, пише у вівторок канадське видання The Globe and Mail.

Переклад статті в The Globe and Mail обнародуваний на офіційному сайті президента України у вівторок. Ющенко дав в інтерв"ю канадському виданню 11 червня, через день після зустрічі з Путіном в Санкт-Петербурзі.

- Думаю, російський президент не жартує, - так Ющенко прокоментував недавні попередження Путіна про те, що Росія може навести свої ракети "на нові цілі в Європі", якщо Сполучені Штати наполягатимуть на конфліктному плані розміщення системи ПРО в Польщі і Чехії".

"Не дивлячись на те, що Путін пізніше спробував розрядити обстановку, запропонувавши колишню радянську республіку Азербайджан як можливе місце сумісної дислокації американських і російських протиракетних установок, Ющенко сказав, що нинішня войовничість найбільшого сусіда України продемонструвала, що його країні потрібно швидше сховатися під "захисною парасолькою" НАТО", - йдеться в статті.

- Останні події, думаю, показали, що у нас дуже крихкий баланс безпеки. Ця ситуація викликає тривогу і може бути дуже болючою, - сказав український лідер.

- Стає все більш очевидним, що кращу відповідь на всі ці оборонні виклики можна дати тільки за допомогою колективної системи безпеки, - відзначив Ющенко.

- Наша доктрина оборони і безпеки формально визначена законом. І ключовий аспект цієї доктрини - забезпечити вступ України до ЄС і Північноатлантичного блоку, - підкреслив президент.

"Ющенко сказав, що він би з радістю відповів на будь-які питання Путіна з приводу бажання України вступити в НАТО, але не має наміру відступати від своєї лінії", - мовиться в статті.

- Це політика не проти когось... Це політика, яка найбільш відповідає національній безпеці і обороні, - сказав Ющенко в інтерв"ю.

"Ющенко сказав в понеділок, що політична криза закінчена, але додав, що майбутні вибори мають першорядну вагу для визначення майбутнього курсу країни", - пише видання.

"Ющенко і в політичній кризі в Україні бачить руку Росії. "Є деякі політичні сили в Росії, які бажають зберегти в Україні старий політичний порядок. Але я хочу підкреслити, що ми - незалежна держава, суверенна країна. І саме ми визначаємо свою внутрішню і зовнішню політику", - пише The Globe and Mail, передає Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко: Путін посилив бажання України швидше вступити до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути